Sváteční skořicový věnec
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/442/alzbeta-volkova_svatecni-skoricovy-venec_4316.jpgVůně skořice se line kuchyní a celé rodině se sbíhají sliny. Upečte si s námi skořicový věnec, který se hodí k odpolední kávě i rannímu čaji. Na svátečním stole vypadá krásně a před hosty se vyšvihnete. A nemusíte se bát, zvládne jej opravdu každý.
Na tento věnec je použito kvasnicové těsto. Já osobně těsto zpracovávám ručně. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, půjde vám to snadněji. U kuchyňského robota je dobré použít k hnětení hák na těsto. Těsto se zapracuje rovnoměrně a bude krásně nadýchané.
U pečení můžete popustit uzdu fantazii, můžete kruh zaplést, nebo jej nakrájet, jak to vidíte na fotkách. Nemusíte se omezovat pouze na jediný věnec, utvořit můžete i malé věnečky, nebo šneky, nebo podlouhlé uzlíky. Tvořte jak je libo. Přizvat můžete i své ratolesti, určitě je hraní s těstem bude bavit.
Dejte si pozor na volbu plechu, který používáte. Lepší jsou plechy s vyšším okrajem, nebo přímo pekáče. Při pečení uniká máslo a může vám vytéct do trouby. Počítejte s tím, že musí těsto nakynout, proto berte ohled i na tento čas. Trvat by to mělo zhruba hodinu, podle toho kam těsto umístíte, nejlépe na topení, nebo do vyhřáté místnosti.
Ingredience
250 ml mléka
2 vejce
50 g rozpuštěného másla
600 g hladké mouky
40 g droždí
1 lžíce cukru
1 lžička soli
Náplň
1/2 - 3/4 hrnku hnědého cukru (nebo bílého krupice)
1 lžíce skořice
1/4 lžičky muškátového oříšku
100 g změklého másla
Poleva
5 lžic moučkového cukru
teplá voda
mandlový extrakt
Postup
Do misky s trochou vlažného mléka nejdříve rozdrobíme kvasnice, osladíme a přidáme lžíci mouky a necháme odpočívat. Zhruba po 10 minutách by měl vzejít hotový kvásek.
Připravíme si větší mísu, do které odvážíme mouku. Do přichystané mouky, promíchané se solí, vlijeme hotový kvásek a přidáme zbylé suroviny. Vše dobře zapracujeme a uhněteme tužší těsto. Poté těsto necháme odležet zhruba hodinu, než zdvojnásobí svůj objem. Připravené těsto rozválíme a potřeme změklým máslem, posypeme cukrem se skořicí a muškátovým oříškem. Podle chuti můžeme upravit množství cukru a přidat můžeme zrníčka z vanilkového lusku, nebo rozdrcený hřebíček.
Přichystaný plát těsta i se surovinami srolujeme, jako na obrázku, a postupně nařízneme zhruba ve vzdálenosti 1,5 - 2 cm od sebe. Pozor, pouze prořezávejte, spodní strana musí zůstat celistvá, aby kruh držel pohromadě. Nařezaný váleček zatočíme a necháme na plechu ještě dokynout, zhruba 20 minut. Aby jste nemuseli kruh přenášet, srolovaný váleček ještě před nařezáním přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.
Po dvaceti minutách vložíme plech do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 min na 180°C, poté snížíme teplotu na 150°C a pečeme ještě půl hodiny do růžova. Tyto teploty platí pro horkovzdušnou troubu, uzpůsobte je podle zkušeností s vaší troubou. Pokud je věnec dobře upečený, krásně křupe.
Věnec můžete ozdobit cukrovou polevou. Pokud nemáte mandlový extrakt nic se neděje, můžete jej vynechat. Smíchejte cukr, vodu a pár kapek mandlového extraktu, dokud nebudou všechny složky dostatečně spojeny. S vodou začněte na dvou lžících. Záleží na vaší chuti, jak moc si přejete mít věnec sladký. Věnec polijte cukrovou polevou, posypte cukrem a můžete jej podávat.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz