Palačinkový dort s bezinkovým krémem
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/540/nikola-zatloukalova_palacinkovy-dort_5876.jpgKaždý z nás si čas od času zaslouží sladkou tečku v podobě dobrého zákusku. A proč ne ve formě palačinkového dortu, který bude nejen lehký na přípravu, ale také značně chutný. Navíc jde udělat v několika velikostech i příchutích. Pojďte si tuto pochoutku udělat s námi.
Jelikož jsou chutě každého z nás odlišné, stejně rozdílné může být i složení našeho dortu. Proto si můžete jako první vytvořit klasické palačinky (libovolné velikost) spolu s bezinkovým krémem a rybízovým želé. Mlsné jazýčky si mohou příchutě obměnit..
Rybízové želé na ozdobení dortu
Suroviny na želé:
- 400 gramů rybízu
- 100 gramů cukru
- 14 gramů želatiny v plátcích
Postup přípravy:
Želatinu si namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. V menším hrnci si rozvaříme námi vybrané ovoce a povaříme asi na 5 minut. Ovoce propasírujeme a opět zahřejeme. Přidáme želatinu a necháme vychladnout. Až želé ztuhne, můžeme jej nakrájet na kousíčky a dort s nimi zdobit.
Palačinky
Suroviny na palačinky:
- 320 gramů hladké mouky
- 6 vajíček
- 340 mililitrů plnotučného mléka
- 320 mililitrů perlivé (sycené) vody
- 80 gramů rozpuštěného, ale ne horkého másla
- Máslo či olej na smažení
Postup přípravy:
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme i další suroviny a mícháme do doby, kdy bude těsto bez hrudek. Poté jej necháme odstát alespoň půl hodiny. Na vyhřátou a vytřenou pánev nalijeme požadované množství těsta a smažíme z obou stran dozlatova. Z této dávky těsta vyjde 22 průměrně velkých palačinek.
Bezinkový krém
Suroviny na krém:
- 500 gramů mascarpone
- 400 gramů smetany ke šlehání
- 4 lžíce bezinkového sirupu
Postup přípravy:
Jako první si vyšleháme mascarpone spolu se smetanou při postupném zvyšování otáček na šlehači. Krém by měl mít hustší konzistenci, ale zároveň jej nesmíme přešlehat. Dvě až tři minuty budou bohatě stačit. Ke konci vmícháme bezinkový sirup, který krému vdechne nasládlou a jemnou chuť.
Konečná příprava
Na talíř položíme palačinku, potřeme krémem, přidáme želé a klademe další vrstvu stejným způsobem. Děláme to do té doby, než budeme mít dort tak velký, jak si přejeme. Ke konci můžeme posypat ovocem.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz