Křehký a voňavý chřest je delikátní zeleninou plnou vitamínů
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/1735/jarmila-flakova_krehky-a-vonavy-chrest-je-delikatni-zeleninou-plnou-vitaminu_25225.jpgChřest kdysi patřil mezi delikatesy pro vyvolené, dnes už si však na něm může pochutnat každý. Zaujme nejen svou dlouhou historií, ale i skvělou chutí a zdraví prospěšnými účinky. Přečtěte si o něm něco více a třeba si i připravte některou z chřestových pochoutek podle receptů, které vám přinášíme.
Historie chřestu, zeleniny pro vyvolené
Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově zvaný „špargl“, si lidé vychutnávali již v době před naším letopočtem. Kvůli jeho diuretickým vlastnostem jej využívali také jako lék. Historie této chutné a léčivé zeleniny sahá až do 3. tisíciletí př. n. l., kdy byla zobrazena na fresce jakožto oběť egyptským bohům. V časech antiky byl chřest známý také v Sýrii či ve Španělsku. Když byla chřestová sezóna, jedli Řekové a Římané tuto lahodnou zeleninou čerstvou a také si ji sušili do zásoby na zimu. V zimních měsících se tak pro Římany stala důležitým osvěžením epikurejských slavností. Sám římský císař pak dokonce založil tzv. chřestovou flotilu, která byla určená výhradně k dovozu této výtečné zeleniny.
Už v té době si s její přípravou v kuchyni uměli velmi dobře poradit, o čemž mimo jiné svědčí nejstarší dochovaný recept na přípravu chřestu, který byl sepsán už ve 3. století n. l. Vedle výtečné chuti chřestu však vešly ve známost i jeho pozitivní účinky na lidské zdraví, které zdůrazňoval například slavný řecký lékař Galén. I přesto se však stalo, že tato chutná a zdravá zelenina upadla po pádu Římské říše v zapomnění, a na výsluní se vrátila až ve středověku. Kolem roku 1469 se chřest začal objevovat v zahradách francouzských klášterů. Později si jej velice oblíbil také Ludvík XIV., který nechal zbudovat několik skleníků, v nichž se chřest pěstoval výhradně pro potřeby královského dvora. Až mnohem později se tato zelenina pro vyvolené dostala do Anglie, následně do Německa a s velkým zpožděním i do Ameriky.
Léčebné účinky chřestu
Co se týče účinků chřestu na lidské zdraví, je tato chutná rostlina ceněna především pro své afrodiziakální účinky. Vždyť už na velkolepých hostinách Madame de Pompadour nesměly tyto points d’amour, v překladu „špičky lásky“, chybět. V souvislosti s tím působí chřest také proti únavě. Pozitivní vliv má rovněž na mužskou plodnost a jíst by jej měly i ženy, které chtějí otěhotnět. Tato delikátní zelenina také díky obsahu kyseliny listové pomáhá s bolestivou menstruací či se záněty močového měchýře. Obsahuje však ještě celou řadu léčivých látek, mezi něž patří především beta karoten, vitamíny B, C, E, K a také vápník, fosfor, draslík, zinek, železo a jód. Je nízkokalorický, a tak se hodí i k různým dietám. Dokáže snižovat hladinu cholesterolu a upravovat hladinu cukru v krvi.
Využití chřestu v kuchyni
Chřest sice v ledničce vydrží zhruba týden, nejlepší je ale čerstvý. Dobře oloupané výhony bez dřevnatých konců je možné rovnou vařit. Chřest se výtečně hodí do polévek, jarních salátů, těstovin neb slaných koláčů. Přikládáme vám tak recepty na lahodný salát ze zeleného chřestu, penne s chřestem a zelený chřest s citronovou omáčkou.
Recept na salát ze zeleného chřestu
Na salát ze zeleného chřestu budeme potřebovat: 500 g zeleného chřestu, 300 g jahod, 250 g vařených krevet, 100 g rukoly a 50 g mladého špenátu. Na salátovou zálivku si připravíme: 50 ml citronové šťávy, 10 ml zázvorové šťávy, 50 g medu, 50 ml olivového oleje, 1 lžíci nasekaného koriandru, 1 lžíci nasekané máty a trochu soli. Při přípravě salátu ze zeleného chřestu postupujeme tak, že do vroucí osolené vody, do které jsme přidali lžičku cukru, vložíme mladý chřest a necháme jej 2 minuty vařit. Pak ho vyndáme a ihned zchladíme ve studené vodě. Okapaný chřest pak nakrájíme na kousky a přidáme k němu nakrájené jahody, opranou rukolu a špenát. Z výše uvedených surovin uděláme zálivku, kterou pokapeme salát, a vše lehce promícháme. Přidáme vařené krevety a máme hotovo.
Recept na penne s chřestem
Pro přípravu penne s chřestem si připravíme: 500 g těstovin penne, 200 g chřestu, 200 g artyčoků, 100 g čerstvých rajčat, 100 g sušených rajčat, 50 ml olivového oleje, trochu hladkolisté petržele, sůl a pepř. Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a vaříme tak, aby byly al dente. Pak je scedíme a lehce promastíme olivovým olejem. Chřest vložíme do vroucí vody a zhruba minutu povaříme. Pak jej vyndáme, opláchneme ve studené vodě a nakrájíme na kousky. Na pánvi s rozehřátým olivovým olejem orestujeme nakrájenou cibuli, čerstvá a sušená rajčata. Přidáme chřest a artyčoky. Vzniklou směs dochutíme a vložíme do ní uvařené těstoviny. Promícháme, ozdobíme nakrájenou petrželkou a servírujeme.
Recept na zelený chřest s citronovou omáčkou
Připravíme si tyto ingredience: 175 g másla, 1 kg zeleného chřestu, 100 ml bílého vína, 100 ml zeleninového vývaru, 1 šalotku, 1 lžičku čerstvě nastrouhané citronové kůry, sůl a pepř. Začneme tím, že máslo nakrájíme na malé kostičky, které přikryjeme a dáme do mrazáku. Oloupeme zelený chřest, který zbavíme dřevnatých konců, omyjeme jej a vaříme v páře po robu 6-7 minut.
Nadrobno nakrájíme oloupanou šalotku a zesklovatíme ji na pánvi s 25 g másla, pak přilijeme bílé víno, přivedeme k varu a svaříme zhruba na 75 ml. Pánev s omáčkou sundáme z plotny a postupně do ní zašleháme kousky studeného másla. Osolíme, opepříme a přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Osolený chřest pak podáváme spolu s omáčkou a ideálně s novými brambory. Přejeme vám dobrou chuť!
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz