Kapustovo-slaninová pizza
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/455/nikola-zatloukalova_kapustovo-slaninova-pizza_4441.jpgPizza je jedním z nejvíce oblíbených jídel po celém světě. Její příprava není nikterak náročná, můžeme ji jíst se vším, co máme rádi - a navíc si ji můžeme udělat i sami doma. Možná bude jiná jak ta z pizzerie, ale budeme vědět, co všechno obsahuje.
Taková pizza, kterou známe dnes, se začala péct někdy v 18. století. Její kolébkou je Itálie, která pizzu spolu s těstovinami na všechny způsoby považuje za své národní jídlo. My si dnes řekneme něco o přípravě této kapustovo-slaninové pizzy, která jistě potěší spousty jejích milovníků.
Ingredience
Na těsto:
3 a 1/3 šálku univerzální mouky (v ČR spíše polohrubá)
¼ šálku celozrnné mouky
1 balení kvasnic
1 lžíce cukru
1 lžíce soli
1 a ¼ šálku teplé vody (43 ° C)
2 lžíce olivového oleje
Na rajčatovou omáčku:
¼ šálku olivového oleje
5 rozmačkaných stroužků česneku
1 plechovka drcených rajčat
1 lžička sušené bazalky
¾ lžičky sušeného oregana
¼ lžičky sušeného tymiánu
¼ lžičky čerstvě mletého pepře
1,5 lžíce octa z červeného vína
Špetka soli
Na dochucení:
6 plátků slaniny
¾ šálku růžičkové kapusty (můžeme nahradit špenátem)
1 malá červená cibule nakrájená na tenké plátky
Sůl a čerstvě mletý pepř
250 g čerstvého sýru mozarelly - nakrájený na kostičky
Postup
1. Pro přípravu těsta na pizzu v kuchyňském robotu smíchejte mouku, kvasnice, cukr a sůl. Za stálého míchání přidejte vodu a olivový olej. Míchejte, dokud těsto nebude mít pevnější konzistenci. Pokud těsto nepůjde tvarovat, zapracujte do něj ještě trochu mouky. V opačném případě přidejte trochu vody. Těsto necháme 10 minut odpočívat.
2. Těsto znovu zpracujte rukama v míse. Přeneste těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvořte hladkou kuličku. Těsto umístěte do velké olejové mísy, obalte olejem a zabalte potravinovou folií. Poté těsto odložte na teplé místo, kde bude cca hodinu a půl kynout.
3. Zatímco bude těsto kynout, připravte si rajskou omáčku. V malé pánvi si rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a smažte 1-2 minuty. Dávejte pozor, abyste ho nespálili, byl by hořký.
4. V misce smíchejte směs česneku a oleje, rajčata, sušenou bazalku, oregano, tymián, papriku, 1/3 šálku vody a 1,5 lžíce octa.
5. Těsto si rozdělte na dvě části a ty si na pomoučené pracovní desce vyválejte na rovnoměrnou placku.
6. Troubu si předehřejte na 230°C.
7. Na pánvi si osmažte slaninu tak, jak máte rádi.
8. Těsto potřete rajčatovou omáčkou, přidejte slaninu, kapustu (špenát), cibuli a sýr. Poté vložte do předem vyhřáté trouby a pečte tak, aby měla zlatavě hnědou barvu. Poté stačí pizzu naaranžovat na talíře a chuťový požitek může začít!
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz