Vůně a chuť starého Irska
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/55/terezie-benoni_vune-a-chut-stareho-irska_207.jpgJestli máte skutečný hlad a chuť na poctivé domácí jídlo, nenajdete nic vhodějšího než irské stew. Tento pokrm typický pro Britské ostrovy má dokonce tu vlastnost, že je den ode dne lepší. Tajemství celého receptu je ukryté v dlouhém dušení zeleniny a hovězího masa. Jestli tedy máte naplánované být půl dne doma, pusťte se do vaření tohoto neskutečně chutného pokrmu.
Ingredience:
1 kg hovězího masa (přední nebo zadní)
200 g másla
5 šalotek
4 mrkve
1 větší petržel
půl celeru
0,5 l hovězího vývaru
1 řapíkatý celer
6 středních brambor
3 snítky tymiánu
1 plechovka kvalitních loupaných a krájených rajčat
2 dcl červeného vína
sůl
pepř
Doba vaření: 4-5 hodin
Postup:
Na rozpuštěném másle orestujte pět šalotek a přidejte na kostky nakrájené hovězí máso. Chvíli spolu smažte. Mezitím si připravte kořenovou zeleninu. Nakrájejte na kostky mrkev, petržel a celer. Přidejte k masu s cibulí a opět chvíli smažte. Pak zalijte půl litrem vývaru a podle potřeby dosolte a opepřete, přidejte snítky tymiánu. Duste nejméně hodinu, občas lehce promíchejte. U tohoto receptu ale platí, že čím pomaleji se bude jídlo dusit, tím lépe se spojí všechny chutě. Poté přidejte na kostky nakrájené brambory, nakrájený řapíkatý celer, jednu plechovku rajčat a zalijte červeným vínem. Vína dejte tolik, aby byly brambory ponořené. Duste na mírném plameni tak dvě hodiny a podle potřeby občas zamíchejte. Stew můžete na talíři dozdobit snítkou tymiánu nebo petrželové natě.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz