Domácí pečené müsli
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/176/veronika-motykova_176_1257.jpgDomácí müsli má jedno kouzlo – dáte si do něj přesně to, co máte rádi. Navíc to naše je zapékané, voňavé a tak akorát sladké. A nebojte se – sladká chuť neznamená velké množství bílého cukru. Toho tam nenajdete ani gram. Nechte se zlákat a vyzkoušejte náš recept. Věřte, že toto müsli vás nadchne!
Každý z nás ví, jak zdravé jsou ořechy, že mají ty „správné“ tuky, hořčík, vápník, atd. Přidejte k nim zdravé ovesné vločky, zdravý med, zdravý javorový sirup… a máte skvělý základ pro snídani, která vás připraví do nového dne. V dnešní uspěchané době není nic jednoduššího, než si ráno do misky nasypat müsli, které má všechny potřebné sacharidy a další živiny. Doplňte snídani bílým jogurtem s bílkovinami a ovocem s vitamíny, a máte komplexní snídani, která vás „nakopne“.
Ingredience
500 g ovesných vloček
250 g ořechů a semínek (záleží na vás, co máte rádi, pro inspiraci – oříšky vlašské, lískové, pekanové, makadamové, para, pistácie, mandle, plátky kokosu, semínka slunečnicové, lněné, dýňové, chia, sušené ovoce)
na marinádu:
špetka soli
lžíce vanilkového extraktu
lžička mleté skořice
130 g javorového sirupu
130 g medu
120 g tuku (můžete zkombinovat máslo s olejem)
Postup
1. Předehřejte si troubu na 165°C a vyložte si dva velké plechy pečícím papírem. Ve velké míse smíchejte suché ingredience. Ořechy nasekané, nebo na jemné plátky - jak máte rádi.
2. Všechny ingredience na marinádu si dejte do menšího hrnce a zahřejte. Nemusí přímo vařit, jde jen o to propojit všechny složky dohromady, rozpustit máslo a vytvořit krém, který udělá vločky křupavé, sladké, aromatické a velmi chutné.
3. Marinádu přidejte k suché směsi, promíchejte, rozdělte na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete. Není třeba vločky jakkoli umačkávat, nechte je hezky načechrané, budou tak propečenější a tedy křupavější.
4. Pečte do zlata přibližně 20-25 minut, v půlce pečení je lehce promíchejte. Nelekejte se, že jsou už zlaté a stále jakoby měkké a sypké. Po vychladnutí se stanou křupavými. Poslepují se na velké kusy, které už si nalámete tak, jak je máte rádi.
Doporučujeme podávat s bílým jogurtem a nakrájeným čerstvým ovocem.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz