Štrúdl nikdy neomrzí
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/64/terezie-benoni_strudl-neomrzi_337.jpgSkvělý je ještě horký s vanilkovou zmrzlinou ale chutná báječně i tak! Fantazii na štrúdlové variace se meze nekladou. někdo dává ořechy, někdo nahradí jablka hruškami. Nám zachutnal právě tento recept.
Ingredience:
30 g másla
1 balení listového těsta
5 větších jablek
1 sáček skořicového cukru (nebo 2 vrchovaté lžíce krupicového cukru smíchané s 1 zarovnanou lžičkou mleté skořice)
1 hrnek ovesných vloček
130 g rozinek a nasekaných vlašských ořechů (lze vynechat)
2 lžíce medu
1 vajíčko na potření
Na ozdobu:
250 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr na posypání
Doba pečení: 20 minut
Postup:
Oloupejte pět větších jablek, nastrouhejte a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Přidejte vanilku a skořicový cukr. Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a vsypejte vločky. Chvíli smažte. Pak přidejte dvě polévkové lžíce medu a opět chvíli smažte až se med rozpustí. Na závěr přisypejte rozinky a počkejte až se vše spojí. Směs přidejte k jablkům a důkladně promíchejte. Pak už zbývá jen zabalit do listového těsta a hurá do trouby. Jestli chcete mít štrúdl skutečně luxusní, nařezejte na každé straně zešikma dvoucentimetrové proužky a při balení střídavě překládejte. Pro barvu potřete máslem nebo vajíčkem. Pečte dozlatova na 160 stupňů tak 20 minut. Servírujte s vanilkovou zmrzlinou nebo domácí šlehačkou.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz