Pravá španělská Paella
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/84/_84_307.jpgJestli si chcete doma připomenout okouzlující atmosféru Středomoří, není nic snazšího než sáhnout po nějakém osvědčeném receptu. Jedním z nich je bezesporu španělská Paella s kuřetem a zeleninou.
Ingredience:
100 g velkých fazolí ve slaném nálevu
100 g králičí kýty
200 g kuřete
100 g artyčok (dají se nahradit hráškem)
100 g mladých hráškových lusků
100 g rajčat
200 g kulatozrnné rýže (100g rýže na jednu osobu)
600 ml kuřecího vývaru
0,5 kávové lžičky šafránu
100 ml olivového oleje
rozmarýn
sůl
1 stroužek česneku
Postup:
Osmažte maso na olivovém oleji. Není potřeba krájet ho na nějaké menší kousky, klidně můžete použít celé kuřecí paličky. Usmažte ho ale tak, aby mělo křupavou kůrku. Nakrájejte artyčoky na menší kousky. Artyčoky můžete nahradit zeleným hráškem. Spolu s fazolemi a lusky všechno vhoďte na pánev. Ideální pro přípravu paelly je plochá pánev. Nevhodná je naopak pánev wok. Nastrouhejte si na hrubém struhadle omytá rajčata a přimíchejte na pánev. Vezměte si hmoždíř, ve kterém rozdrťte špetku šafránu spolu se solí a stroužkem česneku. Přidejte trochu vody, aby se celá kořenící směs spojila a vytvořila typickou žlutou barvu. Koření přidejte spolu s vývarem do pánve. Vše promíchejte. Pak vsypte rýži, která by měla být celá ponořená. Když bude potřeba, přidejte ještě trochu vody. Směs už dál nemíchejte a nechejte rýži 20 minut vařit do změknutí. Kontrolujte, zda je v pánvi dostatečné množství vody. Rýže by měla veškerou vodu vypít, ale vždy musí něco zbýt, aby se směs nepřipálila. Po dvaceti minutách stáhněte pánev z plotýnky a přikryjte ji utěrkou, aby vlhkost z pánve neodešla. Po chvíli můžete podávat! Na pánvi smažte maso tak, aby získalo zlatavou kůrku. K masu přidejte zeleninu a čerstvé lusky. Rajčata nastrouhejte na hrubém struhadle.
Trik:
Přidejte do vaření jednoho panáka kvalitní Brandy, která zvýrazní chuť pokrmu. Paella se připravuje v mnoha variantách. Jestli jste milovníky mořských plodů, použijte je místo kuřecího a krůtího masa a místo kuřecího vývaru, zalijte paellu rybím vývarem.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz