Podzimní salát s kapustou a radicchiem
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/242/tereza-hrdlickova_242_1771.jpgV tomto deštivém počasí bychom obzvláště neměli zapomínat na posilování našeho imunitního systému. Hodnotná strava je taková, která hýří pestrostí a čerstvostí. A právě tuto čerstvost bychom měli mít v paměti i v chladnějším období. Pokusme se občas zařadit do našeho jídelníčku alespoň několik zázračných potravin, které mají blahodárné účinky na naše tělo i duši. Superpotraviny zajišťují živiny v přírodní a nezpracované formě, jež je našemu tělu nejpřirozenější. Právě kapusta je výborným zdrojem vápníku, vitamínu C a kyseliny listové. Navíc má silný protizánětlivý a antioxidační účinek.
Ingredience
( 4 porce)
4 velká vejce
450g slaniny
6 hrnků na tenké plátky nakrájené listové kapusty
2 hrnky na tenké plátky nakrájeného červeného radicchia
1 hrnek předem připravených krutonů
1/2 hrnku základního dresingu vinaigrette
Postup
Ve velké salátové míse si připravte základ. Promíchejte na tenké plátky nakrájenou kapustu s červeným radicchiem. Přiklopte a prozatím uchovejte v chladu, dokud salát nebude připravený k podávání.
Naplňte menší pánev vodou a přiveďte ji k varu. Snižte lehce teplotu a postupně přidejte jedno vejce po druhým do vody, Vařte je 6 minut, tak aby žloutek zůstal krásně tekutý. Vejce po uvaření ponořte na chvíli do studené vody. To Vám pomůže vejce oloupat a bez problému odstranit skořápku.
V mezičase umistěte slaninu v jedné vrtvě na velkou pánev. V středně vysokém ohni ji smažte po obou stranách, dokud není křupavá. Přeneste slaninu na papírový ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk. Nakonec slaninu nalamejte na kousky o přibližné velikosti jednoho palce.
Při servírování na kapustový základ umistěte slaninu a krutony. Na vrch každého talíře přidejte po jednom vejci a vše zakápněte předem připraveným dresinkem.
Základní vinaigrette
Ingredince
3/4 hrnku extra pannenského olivového oleje
1/4 hrnku citrónové šťávy
1/2 čajové lžičky soli
špetku černého pepře
Extra přísady podle chuti: šalotka, česnek, hořčice, bylinky, med ...
Postup
Všechny ingredinece umistěte do zavařovací sklenice a dobře protřepte..
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz