Kokosovo-mandlová granola
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/626/alzbeta-volkova_kokosovo-mandlova-granola_7256.jpgŘíká se, že snídaně dělá den. Zdravá a vydatná snídaně je pro každého člověka důležitá a naplní vás energií na celé dopoledne. Jestli hledáte inspiraci na opravdu rychlou snídani, nebo chutnou svačinku, máme pro vás tip. Granola je výborná volba pro ty co spěchají a nemají čas na složité recepty.
Co je to granola?
Velmi se podobá klasickému müsli, které všichni dobře známe. Je to křupavá směs vloček, sušeného ovoce, ořechů a správně by neměla obsahovat přidaný cukr. Aby nám ale lépe chutnala, přidává se do ní med, nebo sirupy. Granola zakoupená v obchodech často obsahuje přidaný cukr a proto je nejlepší vyrobit si svou vlastní, kterou si vytvoříte na míru. Na rozdíl od müsli je směs granoly pečená a úžasně křupavá.
Hotovou granolu můžete konzumovat s jogurtem, mlékem, nebo kyškou. Nejčastěji se jí s bílým jogurtem.
Zdravá a rychlá snídaně
Granola se jednoduše skladuje i přenáší. Můžete si ji předem připravit na týdny dopředu a ve skleničce přinést do práce nebo do školy. Obsahuje samé zdravé suroviny a energeticky vydatné látky. Základem jsou vločky, které tělu dodávají energii, sušené ovoce obsahuje vlákninu na dobré trávení a také vás zasytí. Mandle, ořechy a kokos jsou zase zdrojem spousty vitamínů, které naše tělo potřebuje.
Svou první granolu si můžete připravit podle našeho receptu a pak už můžete vesele experimentovat. Variant granoly může být mnoho a je jen na vás na co máte zrovna chuť. Recept na kokosovo-mandlovou granolu připravila šikovná kuchařka Monika z lapetit.sk.
Ingredience
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek mandlí
2 PL chia semínek
1/4 hrnku javorového sirupu
1/2 hrnku strouhaného kokosu
1/2 hrnku kokosových plátků
Postup
V misce smíchejte ovesné vločky, mandle a javorový sirup. Vše dobře promíchejte. Směs vysypte na plech vyložený pečícím papírem, dejte péct do vyhřáté trouby asi na 180 stupňů a pečte přibližně 20 minut. Záleží na vaší troubě, můžete ze začátku zkusit nižší teplotu.
Během pečení směs alespoň jednou promíchejte, aby se oříšky i vločky opekly z každé strany. Po 20 minutách přidejte kokosové lupínky, strouhaný kokos a chia semínka, a pečeti ještě dalších 10 minut. Po upečení nechte granolu zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstala déle křupavá.
Granolu můžete vyzkoušet i s různými dochucenými jogurty, výborná je i s kokosovým jogurtem. S tím vynikne ještě více kokosová chuť granoly.
Dobrou chuť
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz