Špenátová chuťovka
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/350/alzbeta-volkova_spenatova-chutovka_3556.jpgZačátek babího léta je ideálním časem pro podzimní sklizeň špenátu. Ať už máte špenát ze své zahrádky, nebo jste si jej koupili, máme nápad co s ním. Jste zvyklí zpracovávat špenát stále tím stejným způsobem? Špenátová omáčka, nebo polévka na oběd. To známe všichni od našich babiček a maminek. Zkuste ale něco nového. Překvapte svou rodinu, nebo blízké a přichystejte jim originální snídani, nebo svačinku se špenátem. A my vám ukážeme jak na to.
Ingredience
1 balení listového těsta
4 větší vejce
150 ml 12% smetany na vaření
1 balení listového špenátu (cca 400 g)
150 g na menší kousky nakrájená uzená šunka
1 polévková lžíce nakrájeného čerstvého kopru
2 lžičky dijonské hořčice
sůl a pepř na dochucení
Postup
Nejprve předehřejte troubu na 190 ° C s ohřevem na oba rošty. Teplotu přizpůsobte podle zkušeností z vlastní troubou. V průběhu pečení kontrolujte. Přichystejte si plech na muffiny a vymažte si jej máslem. Nachystejte si listové těsto, pokud si chcete vyrobit vlastní, připravte si jej předem. Listové těsto rozválejte a zkuste si vykrojit první kolečko, které bude sedět do vašeho plechu na muffiny, tak aby zhruba o centimetr až dva přesahoval. Kolečka nemusí být přesná podle formiček, můžete je vykrájet nožem, v otvoru na plechu se vám stejně zkroutí. Po vyzkoušení velikosti prvního kolečka jich takových vytvořte 12, většinou jsou na tento počet plechy na muffiny tvořeny. Pokud nemáte takový plech, nezoufejte, můžete těsto vložit do zapékacích misek jaké máte po ruce, nebo vytvarovat jeden velký koláč, který nakonec rozkrájíte na menší kusy.
Po vložení koleček z těsta do plechu stlačte mírně prstem okraje těsta na povrchu plechu. Nechte 10 minut odpočívat. Aby bylo těsto na okrajích pěkně lesklé, můžete jej před vložením do trouby potřít rozkvedlaným vejcem. Pokud používáte špenát mražený, nechte jej nejdříve rozmrazit. Čerstvé špenátové listy nejprve spařte vroucí vodou. Špenátu stačí krátká tepelná úprava, moc dlouhá by způsobila ztrátu svěží barvy a potřebných vitamínů. Mírně osmahněte šunku a přimíchejte vejce, špenát, smetanu, kopr, hořčici a dochuťte solí a pepřem. Lžící naplňte do připraveného plechu s těstem a pečte dozlatova zhruba 20-25 min podle vaší trouby.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz