Smažená treska s bramborovým salátem
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/481/alzbeta-volkova_smazena-treska-s-bramborovym-salatem_4911.jpgTradičně se na Štědrý den večeří kapr s bramborovým salátem a rybí nebo hrachovou polévkou. Někteří ale nemají chuť kapra příliš v oblibě. Treska je také skvělou rybou, kterou můžete nahradit klasického kapra a zkusit tak trošku jiný recept. V receptu najdete i tip na úpravu ryby a správné filetování.
Jestli se vám už zajídá klasický kapr, nebo smažený řízek, můžete zkusit výbornou tresku. Netradiční úpravu ryby, se strouhankou s parmezánem, můžete zkusit podle ověřeného receptu od LaPetit. V receptu najdete i návod na filetování ryby a recept na jednoduchý bramborový salát.
Ingredience na 4 porce
4 filety čerstvé tresky
strouhanka
2 vejce
hladká mouka
20 g strouhaného parmezánu
15 g pažitky + na posypání salátu
řepkový olej na smažení
1 kg brambor
250 g kvalitní majonézy
1 balení sterilované zeleniny
5 kyselých okurek
sůl
pepř
Postup
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Můžete to udělat už den předem. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na krátké "hranolky". Sterilovanou zeleninu a okurky nakrájejte na drobné kostičky. Nálev ze zeleniny si odložte. Přidejte je k bramborám spolu s majonézou a salát jemně promíchejte. Přilijte trochu nálevu z konzervované zeleniny, aby nebyl salát příliš hustý a nakonec ho ochuťte solí, pepřem a posypte pažitkou.
Filety z tresky osušte papírovou utěrkou, jemně osolte a opepřete. Strouhanku smíchejte s parmezánem a na drobno nasekanou pažitkou. Rybu obalte nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Olej pomalu zahřejte v pánvi a filety smažte z každé strany na mírném ohni do zlata.
Rybu podávejte se salátem a pamatujte i na plátek citronu. Ten se k rybě vždy hodí. Díky němu můžete utlumit typický pach ryby a zachutnat tak může ryba i těm, kteří jí nikdy neměli v oblibě. Tak dobrou chuť.
Tip
Pokud máte rybu ještě celou a teprve ji budete porcovat, před smažením je dobré ji nafiletovat a zbavit velkých kostí. Ať už se jedná o tresku, nebo kapra, filetování se provádí podobně. Po odstranění páteře a rozdělení ryby podélně, se oddělí ploutevní kůstky a aby byla ryba po usmažení opravdu měkká a téměř bez kostí, svalovina ryby se pak nařeže po celé ploše rovnoměrně vedenými řezy, vedenými zhruba půl centimetru od sebe. Naruší se tak menší kůstky tzv. ypsilonky, které pak díky smažení úplně zkřehnou a vůbec je při konzumaci nepoznáte. Návod jak na porcování kapra a filetování najdete níže ve videu.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz