Dejte dýním šanci - rozmixujte je na polévku!
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/232/tereza-hotova_dejte-dynim-sanci-rozmixujte-je-na-polevku_1750.jpgDýňová sezóna je již v plném proudu a sychravé počasí přímo volá po husté hřejivé polévce. Pokud jste dýně ještě nezařadili do svého jídelníčku, je nejvyšší čas jim tento podzim dát šanci. Počáteční nedůvěru, kterou lidé k dýním chovají, nejsnáze prolomí dýně Hokkaidó– je velmi jednoduchá na přípravu, má jemnou oříškovou chuť a to nejlepší – nemusí se loupat. Obměkčila i mě a to navzdory mé počáteční předpojatosti vůči těmto oranžovým kráskám. Tak neváhejte, jednu přihoďte do nákupního košíku a za půl hodiny vám může na stole stát horká vonící polévka nádherné, jasně oranžové barvy.
Ingredience:
1 dýně Hokkaidó (spíše větší)
3 menší brambory
1 mrkev
1 cibulě
několik stroužků česneku
špetka mletého zázvoru
špetka kari
čerstvě mletý pepř
zeleninový vývar nebo horká voda
Postup:
Nejdřív si nachystáme dýni. Tu důkladně opláchneme a velmi ostrým nožem opatrně rozřízneme napůl (toto je patrně nejsložitější krok z celého receptu, dýně je totiž velmi tvrdá a je třeba velké opatrnosti při jejím krájení). Lžící vydlabeme všechna semínka i vlákna, která se uprostřed dýně nacházejí.
TIP: Kdo má dýňová semínka rád, může si je očistit, posolit a okořenit, zastříknout olivovým olejem a upéct v troubě do křupava.
Poté si oloupeme cibuli, brambory, mrkev a vše, včetně očištěné dýně, nakrájíme na malé kousky. V hrnci si rozpálíme slabou vrstvu oleje a na ni vsypeme cibuli. Když cibule zesklovatí, přihodíme do hrnce i dýni a brambory a vše společně necháme chvíli orestovat, aby se dýně lehce opekla a polévka tak získala lepší a plnější chuť.
Nakonec zalijeme zeleninu horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené. Pokud jsme jako tekutinu používali vodu, přidáme do hrnce kostku zeleninového bujónu. Přidáme i všechno koření a prolisovaný česnek a necháme směs úplně rozvařit. Čím déle budeme polévku vařit, tím jemnější a krémovější polévka později bude. V průměru budeme potřebovat alespoň dvacet minut.
Když je zelenina rozvařená, odstavíme hrnec ze sporáku a počkáme, až polévka zchladne. Poté budeme potřebovat tyčový mixér, kterým vše rozmixujeme na hladké pyré, v případě potřeby přilijeme mléko nebo horkou vodu na zředění. Podávat můžeme s chlebovými krutony nebo zasypanou opečenými dýňovými semínky.
TIP: Pokud vaříte pro mužskou společnost, nebo máte v oblibě ostrá jídla, nemusíte s mletým zázvorem šetřit, případně můžete do polévky přidat i kousek zázvoru čerstvého. Výsledkem bude netradiční podoba této dýňové polévky, která voní exotikou.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz