Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dejte dýním šanci - rozmixujte je na polévku!

Dejte dýním šanci - rozmixujte je na polévku!

Dýňová sezóna je již v plném proudu a sychravé počasí přímo volá po husté hřejivé polévce. Pokud jste dýně ještě nezařadili do svého jídelníčku, je nejvyšší čas jim tento podzim dát šanci. Počáteční nedůvěru, kterou lidé k dýním chovají, nejsnáze prolomí dýně Hokkaidó– je velmi jednoduchá na přípravu, má jemnou oříškovou chuť a to nejlepší – nemusí se loupat. Obměkčila i mě a to navzdory mé počáteční předpojatosti vůči těmto oranžovým kráskám. Tak neváhejte, jednu přihoďte do nákupního košíku a za půl hodiny vám může na stole stát horká vonící polévka nádherné, jasně oranžové barvy.

Ingredience:

1 dýně Hokkaidó (spíše větší)

3 menší brambory

1 mrkev

1 cibulě

několik stroužků česneku

špetka  mletého zázvoru

špetka kari

čerstvě mletý pepř

zeleninový vývar nebo horká voda

Postup:

Nejdřív si nachystáme dýni. Tu důkladně opláchneme a velmi ostrým nožem opatrně rozřízneme napůl (toto je patrně nejsložitější krok z celého receptu, dýně je totiž velmi tvrdá a je třeba velké opatrnosti při jejím krájení). Lžící vydlabeme všechna semínka i vlákna, která se uprostřed dýně nacházejí.

Dejte dýním šanci - rozmixujte je na polévku!

TIP: Kdo má dýňová semínka rád, může si je očistit, posolit a okořenit, zastříknout olivovým olejem a upéct v troubě do křupava.

Dejte dýním šanci - rozmixujte je na polévku!

Poté si oloupeme cibuli, brambory, mrkev a vše, včetně očištěné dýně, nakrájíme na malé kousky. V hrnci si rozpálíme slabou vrstvu oleje a na ni vsypeme cibuli. Když cibule zesklovatí, přihodíme do hrnce i dýni a brambory a vše společně necháme chvíli orestovat, aby se dýně lehce opekla a polévka tak získala lepší a plnější chuť.

Nakonec zalijeme zeleninu horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené. Pokud jsme jako tekutinu používali vodu, přidáme do hrnce kostku zeleninového bujónu. Přidáme i všechno koření a prolisovaný česnek a necháme směs úplně rozvařit. Čím déle budeme polévku vařit, tím jemnější a krémovější polévka později bude. V průměru budeme potřebovat alespoň dvacet minut.

Když je zelenina rozvařená, odstavíme hrnec ze sporáku a počkáme, až polévka zchladne. Poté budeme potřebovat tyčový mixér, kterým vše rozmixujeme na hladké pyré, v případě potřeby přilijeme mléko nebo horkou vodu na zředění. Podávat můžeme s chlebovými krutony nebo zasypanou opečenými dýňovými semínky.

TIP: Pokud vaříte pro mužskou společnost, nebo máte v oblibě ostrá jídla, nemusíte s mletým zázvorem šetřit, případně můžete do polévky přidat i kousek zázvoru čerstvého. Výsledkem bude netradiční podoba této dýňové polévky, která voní exotikou.

Štítky: recepty

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Garsonka v Brně

Koupelna EPOXY

KUCHYNĚ S MAXIMÁLNÍM VYUŽITÍ PROSTORU

Dětský pokoj pro milovnici filmu a Harryho Pottera

Jak dosáhnout elegance a harmonie v interiéru s omítkou Claywall?

Interiér Křižíkova

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Mini koblihy

Hnědá barva v interiéru

Barevné truhlíky plné mrazuvzdorných rostlin

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock