Máslové sušenky ve tvaru knoflíků
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/408/alzbeta-volkova_maslove-susenky-ve-tvaru-knofliku_3752.jpgPečete každý rok to samé cukroví a hledáte nějakou novou inspiraci? Máme ji pro vás. Zkuste si letos upéct máslové sušenky ve tvaru knoflíků, které všechny jistě zaujmou a provoní vám celý dům. Pusťte se s námi do opravdu zábavného pečení.
Máslové sušenky jsou skvělým vánočním cukrovím, nebo dobrým zákuskem k odpolednímu čaji. Nemusí jít jen o klasické máslové sušenky, můžete z nich vytvořit kakaovou dobrotu, nebo pro potěchu oka přimíchat do těsta potravinová barviva a veselé sušenky jsou na světě.
Ingredience
20 g moučkového cukru
80 g hladké mouky
65 g másla
1 lžíce vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
Postup
Nejdříve je potřeba vyšlehat máslo s cukrem. Máslo by mělo být v pokojové teplotě. Poté přimícháme mouku a škrob (puding). Vzniklou směs zpracujeme rukama nebo lžící až se úplně spojí v jednotnou vláčnou hmotu. Těsto zakryjeme celofánem a vložíme alespoň na hodinu do chladničky.
Odpočinuté těsto vyválíme zhruba na tloušťku 4 mm a vykrojíme knoflíky pomocí pohárku nebo kulaté formičky na vykrajování. S pomocí menší formičky převrácené naopak (tedy nikoliv ostrou, ale tupou hranou) do sušenek vtlačíme vnitřní kruh, aby sušenky vypadaly více plasticky, jako knoflíky. Můžeme použít i menší skleničku nebo víčko od láhve, náš cíl není vykrojit, pouze vtisknout kruhový vzor. Pomocí slámky pak vykrojíme dvě nebo čtyři knoflíkové dírky.
Sušenky pokládáme na pečící papír a pečeme při teplotě 160 ° C, v předehřáté troubě. Doba pečení závisí na vaší troubě. Stačit by mělo zhruba 15-20 min, průběžně je potřeba sušenky kontrolovat. Po upečení necháme 5 minut chladnout na plechu a můžeme je sundat stranou.
Pokud chcete zabavit své děti, nebo se vám nechce válet těsto, můžete si z těsta utvořit hrudky a ty rozmáčknout vždy jen rukou. Otlačením sklenice, nebo lahve pak získají svůj lepší tvar.
Barvení a zdobení
Pokud se rozhodnete pro barevné sušenky, existuje několik druhů barviv. Klasická prášková barviva z obchodu se mi dle mé zkušenosti ve větší míře neoplatila. Když chcete opravdu výraznou barvu, musíte jich přidat větší množství a pak je těsto mírně hořké. Cukráři tak často používají barviva gelová, kterou jsou nasládlá a mnohem lepší.
Místo zabarvení těsta také můžete knoflíky nabarvit na povrchu, nazdobit je dle libosti, nebo polít polevou a posypat zdobením. Čokoládové floky, tyčinky, kuličky, nebo vločky dnes dostanete běžně k dostání v obchodě. Použít můžete i strouhaný kokos, nebo drcené oříšky. A pokud máte děti, bude je zdobení ohromně bavit.
Tip
Hotové knoflíkové sušenky můžete zespodu namočit do čokolády a posypat bonbony nebo je spojit v dvojici džemem nebo oblíbeným krémem. Získají tak ještě lepší chuť a zároveň si zachovají krásný vzhled.
Sušenky můžete provázat ozdobnou šňůrkou nebo provázkem mezi sebou a vytvořit tak pěknou dekoraci, po dobu než je sníte, nebo jimi můžete obdarovat své blízké. Knoflíky také můžete navléknout na šňůrku a zavěsit na vánoční stromeček a vytvořit tak originální vánoční ozdobu.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz