Kakaový clafoutis s višněmi
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/825/_825_9821.jpgKlasický clafoutis je francouzský dezert připomínající pudinkové těsto, ve kterém jsou zapečené šťavnaté třešně. Nás však zaujala temnější a hříšnější verze, kdy do kakaového těsta přidáte na místo třešní višně. Držte si vidličky, abyste ho nesnědli na posezení, protože tohle je léto v koláčové formě.
Světoznámý třešňový dezert pochází z francouzského regionu Limousin. Puristé sice tvrdí, že pecky ponechané v třešních dodají clafoutisu to pravé intenzivní aroma, ale my jsme je s klidným srdcem napřed vypeckovali. Tak to si upečte tenhle kakaový clafoutis s višněmi. Funguje dobře i s jiným ovocem...
Recept vyšňový clafoutis: 24cm forma
2 vejce
3/4 hrnku hladké mouky
1/4 hrnku kakaa
1/2 hrnku cukru
1 a 1/4 hrnku mléka
plnou hrst vypeckovaných višní
máslo
Na těsto prošlehám v hluboké mísy všechny ingredience kromě posledních dvou, aby vzniklo řídké těsto. Koláčovou formu vymažu máslem (pokud máte s odklápěcím dnem, doporučuji celou vyložit pečícím papírem) a na dno rozprostřu višně.
Višně ve formě zaliju těstem a peču v troubě předehřáté na 180°C asi hodinu.
Nechám vychladnout a před krájením ideálně ještě vychladit v lednici.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz