Gazpacho aneb studená polévka za pár minut
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/130/_130_759.jpgZasytí, osvěží a nepálí. Taková je španělská zeleninová polévka Gazpacho, kterou zvládnete připravit doslova za pár minut a hodí se jako předkrm, nebo lehká večeře.
Ingredience:
5 ks/1 kg rajčat
1 ks salátové okurky
1 ks zelené papriky
1 ks červené papriky
1 ks sladké cibule
4 dcl olivového oleje (ne extra panenský, je příliš výrazný)
1 polévkovou lžíci sherry octu (možné nahradit vinným octem)
krajíček bagety
Postup:
Nejdříve si připravte zeleninu, kterou budete na tuto osvěžující polévku potřebovat. Omyjte si zeleninu, papriku zbavte jádřinců a zelenou salátovou okurku oloupejte. Cibuli a veškerou zeleninu nakrájejte nadrobno. Rajčata také nakrájejte na drobné kousku a propasírujte přes hrubý cedník. Zbavíte se tak slupky, která často obsahuje velké množství chemie. Kousek bagety zalijte sherry octem, nebo vinným octem. Přidejte k nakrájené zelenině a rajčatům, rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti můžete polévku dosolit nebo dosladit. Dejte ji na hodinu do lednice vychladit a pak můžete servírovat s opečenými chlebovými krutóny. Můžete podávat s kousky čerstvé zeleniny.
Trik:
Když neseženete sladkou cibuli, přidejte pár kousků vodního melounu, který stáhne typickou cibulovou chuť a polévku zjemní.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz