Hummus z pečené řepy
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/542/alzbeta-volkova_hummus-z-pecene-repy_5881.jpgČervenou řepu jsme zvyklí zavařovat na sladko, s křenem, v kyselém nálevu, přidáváme ji do polévek, nebo řepu můžeme grilovat a jíst jako přílohu. Dnes pro vás máme tip na trošku jiné zpracování řepy. Vyrobíme si z ní skvělou dobrotu, kterou můžeme jíst na snídani, svačinu i na večeři, nebo ji připravit hostům na párty. Povíme si, proč je dobré jíst řepu a také si řekneme co to hummus vlastně je.
Řepa jako skvělý zdroj vitamínů
Červená řepa nemusí chutnat každému. Má svou typickou zemitou chuť a specifickou vůni, ale co je na ní nejlepší, je úžasným zdrojem vitamínů. V naší české kotlině je její růst přirozený a tak si ji nemusíme dopřávat jen z dovozu, ale přímo z naší zahrádky. Červená řepa obsahuje vitamíny A, B, železo, hořčík, draslík, nebo také jód. Ve starověku byla dokonce užívaná jako lék. Díky značnému obsahu vlákniny je vhodná na úpravu látkové výměny v našem organismu a upravuje střevní mikroflóru. Konzumace červené řepy pomáhá při snižování tělesné hmotnosti, při problémech s játry a ledvinami. Doporučuje se užívat také při nachlazení, oslabení imunity a obsahuje látky účinné v boji proti rakovině.
Co je to hummus
V českém názvosloví má tento výraz nechvalný význam, pokud máte na mysli ,,humus“. Hummus je ovšem něco trošku odlišného. Jedná se o skvělý pokrm, plný vitamínů, pocházející z východních zemí, údajně levantského původu. Ve světě si hummus už získal velkou oblibu a k nám se pomalu dostává také.
Hummus je v podstatě kaše, neboli pomazánka, kterou si můžeme natírat na chléb. Může se používat i ve formě dipu. Základními surovinami pro výrobu hummusu je cizrna a tahini. Cizrna patří mezi velmi vydatné luštěniny plné vitamínů a dokáže dobře zasytit. Tahini je sezamová pasta, kterou dnes už najdete ve větších supermarketech, nebo v obchodech se zdravou výživou.
Pojďme si tedy hummus z červené řepy vyrobit. Recept je dílem šikovné kuchařky z lapetit.sk a určitě se povede i vám.
Ingredience
2 konzervy cizrny
800 g červené řepy
2 PL tahini (sezamová pasta)
4 PL olivového oleje
3/4 lžičky sušeného česneku
šťáva z 2 citronů
1 PL římského kmínu
sůl
pepř
Tipy na dozdobení
trocha bazalkového pesta
černý sezam
řeřicha
tence nakrájená červená řepa
avokádo
Postup
Červená řepa je výborná upečená. Namísto klasicky uvařené, dodává pečená humusu velmi příjemnou až kouřovou chuť. Pokud tedy nespěcháte a rádi byste vyzkoušeli jinou variantu zpracování řepy, upečte ji.
Červenou řepu omyjte, pokud je to nutné také oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Čím budou kousky řepy menší, tím dříve se červená řepa upeče. Kousky červené řepy rozprostřete na plech, polijte je 2 lžícemi oleje, posypete římským kmínem a dobře osolte a opepřete. Pečte ve vyhřáté troubě na 220 stupňů asi 40 - 45 minut. Záleží na velikosti kousků řepy. Upečenou řepu nechte vychladnout.
Do větší misky dejte scezenou cizrnu (trochu tekutiny si nechte bokem), přidejte sušený česnek, citronovou šťávu, 2 lžíce olivového oleje a upečenou červenou řepu. Pokud nechcete používat cizrnu z konzervy, můžete použít klasickou, předem uvařenou a vychladlou.
Ponorným mixérem vše rozmixujte, dokud se veškeré ingredience nespojí. Pokud to jde velmi těžko, přidejte trochu odloženého nálevu. Ochutnejte, a přidejte podle chuti sůl a pepř. Hotový humus můžete naservírovat do misky, zakápnout olivovým olejem a dozdobit dle libosti, třeba řeřichou, černým sezamem, bazalkovým pestem, nebo avokádem. Nakonec přidejte plátky červené řepy a dílo je na světě. Dobrou chuť.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz