Babiččina kulajda: Óda na brambory a hříbky
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/1333/martina-kopecka_babiccina-kulajda-oda-na-brambory-a-hribky_18003.jpegSezóna hub je v plném proudu a brzy tu budeme mít první podzimní den. Pro podzimní sychravé dny je ideální pořádná porce domácí polévky, která nejen zahřeje, ale i zasytí. Taková je kulajda. Ideální spojení hub, kopru a brambor. Na kulajdu sice neexistuje jednotný recept, ale my jsme našli ten, podle kterého chutná kulajda jako od babičky
S kulajdou je to jako s olivou. Jeden jí miluje, druhý ji nemůže ani cítit. Pokud patříte, stejně jako my, k první skupině, máme pro vás výborný recept. Výhodou kulajdy je ten, že se vám vždy povede. Nezáleží na tom, jestli je hustá nebo řídká, jestli zvolíte všechno koření z receptu nebo budete improvizovat, kulajda bude i tak vždy skvělá.
Budete potřebovat
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- 1 litr masového vývaru nebo vody
- Velká lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 6 středně velkých brambor
- Hrst čerstvých hub
- Kelímek smetany na šlehání
- 2 - 3 lžíce octa
- Cukr
- Kopr podle chuti
- Bobkový list, nové koření, kmín
- Sůl a pepř
- 4 vejce
Jak postupovat
V hrnci nechte rozpustit vrchovatou lžíci másla a přidejte trochu oleje. Celé dno hrnce by mělo být pokryté tukem. Až se máslo rozpustí, přidejte 2 – 3 lžíce hladké mouky. Mouky přidejte tolik, jak moc chcete mít polévku hustou, ale vždy by se měla s máslem i olejem hezky spojit. V této fázi od sporáku neodcházejte. Mouku v hrnci opékejte a až začně vonět a bude mít světle hnědý nádech, zalijte horkým vývarem nebo vodou. Je to osvědčený postup při kterém se nedělají hrudky. Metličkou si jíšku pořádně prošlehejte.
Nyní přidejte do hrnce brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Za občasného míchání vařte, dokud nebudou brambory měkké, asi tak 15 – 20 minut. Až brambory změknou, vyndejte z hrnce bobkový list a nové koření. Nalijte celý kelímek smetany ke šlehání. Podle chuti polévku osolte a opepřete. Přidejte kopr a opět podle chuti dochuťte cukrem a octem. Nejdříve vyzkoušejte 1 lžíci octa a 1 lžci cukru. Ochutnejte a případně poměr cukru a octu poupravte.
Vejce a kulajda
Do kulajdy vejce prostě patří. Měla by být podávána se zastřenými vejci, ale nešlápnete vedle pokud je budete vařit přímo v polévce, uvaříte v malém kastrůlku a nakrájíte do polévky, či prostě rozpůlíte uvařená vejce a ozdobíte s nimi naservírovanou polévku.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz