Červená řepa omlazuje tělo i mozek
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/1200/nikola-zatloukalova_cervena-repa-omlazuje-telo-i-mozek_15909.jpgVětšina z nás při prvních příznacích nachlazení sáhne po citronech, popřípadě po lécích z lékárny. Víte však, že i taková červená řepa, zvládne s našimi těly dělat hotové zázraky? Pokud vás zajímá, s čím vším nám může pomoci, neváhejte a čtěte dál.
Červená řepa jako přírodní lék
Kdo by neznal červenou řepu, jako by nebyl. Tato kořenová zelenina v krásné rubínové barvě má totiž nejen skvělou chuť, ale i pozitivní účinky na náš organismus. Například ve sto gramech řepy najdeme cca 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku. Mimo jiné jde o bohatý zdroj hořčíku a vitaminů – zejména vitaminu C a B. Hodnotné je i samotné barvivo obsažené v červené řepě. Díky němu se rozšiřují věnčité tepny organismu a zpevňují se stěny vlásečnic. Mimo to, řepa je močopudná, díky čemuž z těla odplavuje nejen škodlivé látky, ale i přebytečnou sůl z těla. Dále povzbuzuje funkci žaludku, je vhodná při léčbě boreliózy a má dobrý vliv na náš zrak.
Červená řepa současně podporuje růst nových buněk v těle a opravuje jádra v nich obsažená. Tímto způsobem se v těle aktivuje tvorba červených krvinek, buňky jsou lépe zásobovány kyslíkem. A to má pozitivní vliv i na naši psychiku. Máme lepší náladu, zdravější trávení a kvalitnější vlasy a nehty – což jsou také problémy ovlivňující kvalitu naší psychické pohody.
Co v řepě najdeme?
Červená řepa obsahuje spoustu tělu potřebných látek a minerálů. Najdeme v ní zejména: Betacyanin, betain, vlákninu a kyselinu listovou. A jak tyto látky našemu tělu prospívají?
Betacyanin
Jde o druh pigmentu, který řepě propůjčuje její červeně-fialovou barvu. Tento pigment je známý pro své nádory utlumující a protinádorové účinky. Jde o velmi dobře vstřebatelný silný antioxidant. Pokud tedy chcete posílit svoji imunitu, bude pro vás řepa tou správnou volbou.
Betain
Betain podporuje správnou funkci jater, dále brání rozvoji kornatění tepen. Snižuje také hladinu homocysteinu, což je aminokyselina, která ve zvýšeném množství napomáhá k nemocem srdce a oběhového systému těla.
Vláknina
Pokud se ptáte, k čemu že ta vláknina vlastně je, zde máte odpověď. Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku, díky čemuž má naše tělo delší čas na správné trávení. Díky tomu nepřibýváme na váze. Rozpustná vláknina snižuje i špatný cholesterol a zabraňuje průjmu a zácpě.
Kyselina listová
Kyselina listová je potřebná zejména pro těhotné ženy. Její přiměřené množství v těle těhotné ženy napomáhá ke správnému vývoji mozku dítěte, ale také eliminuje rizika vrozených vad. U všech pak pomáhá předcházet onemocnění srdce.
Jak řepu využít?
Pokud chcete z červené řepy vytěžit maximum, konzumujte ji ideálně v syrovém stavu. Vařením se množství užitečných látek v ní obsažených snižuje – tak jako je tomu u všeho ovoce i zeleniny. Pokud chcete zlepšit své trávení, je ideální začínat den necelou sklenkou šťávy z červené řepy, kterou můžeme střídat s jablečnou šťávou. K lepší chuti můžeme přidat i trochu medu, který má pozitivní účinky na vysoký krevní tlak.
S bolestí krku vám pomůže kloktání teplé řepové šťávy, ale i shot vytvořený z řepy, mrkve, celeru a trochy zázvoru. Pomoci vám může řepa i při menopauze a hubnutí. Jestliže vás trápí problémy s ledvinami nebo s játry, můžete si z vařené řepy a další zeleniny dělat lehký salát. Pokud bude vaše moč mírně načervenalá, nemusíte mít strach. Pokud vám nefunguje metabolismus tak, jak by měl, jde o přirozený jev.
A co vy? V jaké formě řepu konzumujete?
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz