Vánoční ovesné sušenky s kokosem
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/1011/petra-lustigova_vanocni-ovesne-susenky-s-kokosem_13045.jpgBlíží se adventní čas, už tento týden přichází s první adventní nedělí pro děti období těšení se na ježíška a pro maminky doba určená na přípravu všeho, co tvoří kouzlo Vánoc. A jaké by to byly svátky bez vánočního cukroví? Tyto ovesné sušenky můžou obohatit vánoční stůl ještě bonusem navíc. A totiž tím, že po jejich konzumaci nemusíte mít výčitky, protože představují vcelku zdravé mlsání.
S pečením mohou pomáhat i malé děti
Domácí ovesno-kokosové sušenky vám můžou pomáhat ukuchtit i děti, protože je to vcelku rychlé a zábavné. Je jen na vás, čím vylepšíte jejich základní recepturu, ať už přidáním voňavé skořice, která se k vánočnímu pečení skvěle hodí, nebo přisypáním nejrůznějších ořechů či semínek. Nemusí být jen na vánočním stole, protože jejich využití je celoroční. Ze stolu totiž zmizí stejně rychle, jak je na něj položíte. Jsou zkrátka jednoduché na přípravu a jednoduše výborné. A pokud je chcete ještě trochu vyladit co do jejich designu, můžete je z půlky namočit v čokoládě, případně ještě posypat kokosem na ozdobu. Tak hurá na ně! Až je ochutnáte a zjistíte, že zachutnaly celé rodině, možná je příště upečete rovnou z dvojnásobné dávky, aby zbyly i do druhého dne.
Doba přípravy - zhruba 15 minut
Na zhruba 50 kusů sušenek (3 klasické plechy) budete potřebovat:
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek špaldové mouky
1/2 hrnku cukru (nejlépe třtinového)
1 hrnek kokosu
125 g másla
3 lžíce medu
2 lžíce vody
1 a půl lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
špetku skořice
případně ještě: lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka, kandované ovoce, vlašské či lískové ořechy, čokoládová poleva a kokos na posyp
Postup přípravy:
V míse smíchejte všechny sypké ingredience - vločky, mouku, cukr, kokos a skořici.
Vedle v hrnci si rozehřejte tekuté přísady - máslo s medem, a přilijte vlažnou vodu.
Tekutou směs nalijte do suché směsi a promíchejte, nejlépe rukama.
Rozehřejte troubu na 180°C.
Rukama vytvarujte malé hromádky na pečícím papírem vyložený plech a utvořte z nich placičky a zachovejte přitom dostatek místa mezi jednotlivými sušenkami,
Pečte 10-15 minut, dokud nebudou mít zlatohnědé okraje, pak je ještě teplé obracečkou opatrně sundejte z plechu a nechte vychladnout na talíři.
A máte hotovo. Po vychladnutí budou krásně křupavé. Sušenky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz
Nebylo by vhodné uvést u receptu a zejména fotografií skutečnou autorku paní Marketu Pavleje z blogu kitchenette?
Máte pravdu, nějak se ta informace ztratila, doplníme