Panettone
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/454/alzbeta-volkova_panettone_4427.jpgUpečte si na Vánoce něco netradičního. Toto legendární sladké pečivo pochází z italského Milána. V Itálii se běžně připravuje v období Vánoc a Nového roku, stejně jako u nás tradiční vánočka. Dnes je toto pečivo oblíbené po celém světě a my si jej můžeme připravit také.
Pečete každý rok vánočku a nikdy se vám nepodaří? Zkuste italské panettone. Výborné pečivo, které se hodí ke snídani, svačině i jako zákusek ke kávě. Osvěžte svou vánoční tabuli něčím novým a lahodným.
Ingredience na 1 ks
400 g hladké mouky
115 g kandované kůry z citrusů
75 g rozinek namočených v rumu
75 g cukru krupice
20 g čerstvého droždí
120 ml mléka
150 g másla
2 vejce
2 žloutky
4 g soli
Postup
Na italské panettone se používá kulatá forma, nejlépe o průměru 10 cm a výšce 15 cm a pečící papír. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme jej změknout při pokojové teplotě. Kandovanou kůru si nakrájíme na menší kostky, zhruba velikosti 0,5 x 0,5 x 0,5 cm. Formu vyložíme dvojitou vrstvou pečícího papíru pomazaného máslem, do výšky. Papír musí přesahovat formu, alespoň o 3 cm. Pokud máme formu nižší, musí pečící papír přesahovat tak, aby byla výsledná výška zhruba 18 cm.
V rendlíku ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Do větší mísy nasypeme mouku, do ní vlijeme 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do mléka po troškách vmícháme mouku, jen do té doby, dokud se nevytvoří těsto husté asi jako na lívance. Povrh poprášíme moukou a necháme tzv. ,,omládek" v teplém místě nakynout. Nepoužíváme na to veškerou mouku, zbylou necháváme po okrajích mísy.
Pokud máme k dispozici robota, připravíme si hákový nástavec . Omládek vložíme do mísy robotu, přidáme vejce, žloutky, zbytek mléka, cukr, sůl a mícháme několik minut na střední otáčky. Až se hmota spojí, přidáme změklé máslo a mícháme dalších 10 minut, až je těsto hladké. Nakonec do těsta přidáme rozinky, které jsme si předem scedili a vymačkali, kandovanou kůru a mícháme ještě asi minutu.
Do čisté mísy, vymazané olejem vložíme vypracované těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme zrát zhruba 1,5 hodiny, nebo do doby než zdvojnásobí svůj objem.
Přichystaný vál posypeme moukou, vyklopíme na něj těsto a zpracujeme jej do kuličky. Tu pak vložíme do formy, přikryjeme opět utěrkou a necháme kynout na teplém místě zhruba hodinu, dokud se těsto nezvedne a nedosáhne asi centimetr pod okraj nastaveného pečícího papíru, takže do výšky 17 cm. Troubu rozehřejeme na 190°C. Těsto potřeme změklým máslem, na povrchu bochánek nařízneme do kříže a formu vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme asi 20 minut, poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 20 minut dozlatova. Hotové pečivo necháme asi 5 minut vychladnout ve formě, pak jej vyklopíme na mřížku, nebo dřevěnou desku a necháme úplně vychladnout. Podáváme nakrojené na vertikální dílky, kdo má rád sladší, může si jej posypat cukrem.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz