Kachlový sporák pro rekonstruovaný podkrovní byt
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/1611/_1611_22784.jpgBřezen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem. Jak příznačné v téhle době. Doma nás drží nejen nařízení ohledně koronaviru, ale i chladné počasí těchto dní. Ale přece jen, když máte doma kachlový sporák, dá se to celkem dobře přežít. Nejenže máte doma příjemné teplo, ale ve vyhřáté troubě upečete bábovku, chléb nebo rohlíky. Na plotně uvaříte oběd a odpoledne si přisednete s knihou.
Výroba kachlových kamen se v západní Evropě začala rozvíjet už v dávném 10. století. Jednalo se o typ kamen, který můžeme znát z pozdější doby i z prostor českých zámků. Kachlová kamna začala získávat na oblibě především díky tomu, že i po vyhasnutí ohně dokázala v místnosti udržet teplo. Přinesla také inovativní řešení, kdy došlo ke střežení ohně uvnitř kamen, čímž bylo učiněno zadost otravnému kouři a poletujícím sazím. Však se také uzavřená kamna vyvinula postupným zvětšováním obezdívky kolem otevřeného ohně. Na panských sídlech se kamna stavěla takovým způsobem, aby se do nich přikládalo z chodby, a honorace tak nebyla ničím rušena. Když přišlo 18. století, rozšířila se jednoduchá kachlová kamna i na venkov. Než došlo k průmyslové výrobě kachlů a kamen, byla až do 19. století každá kachlová kamna originálním výrobkem.
V posledních letech jsou kachlová kamna pro řadu svých pozitivních vlastností čím dál tím oblíbenější, a tak se opět stávají součástí kuchyně. Neodolal jim ani mladý pár, který si ve starší vilce zrekonstruoval podkrovní byt. Od začátku tak bylo jasné, že jim doma kachlový sporák nesmí chybět. Kachle si vybrali v kamnářské manufaktuře Kamnářství Bechyně v odstínu zelená lesněnka. Stále častěji si zákazníci volí glazuru, které se odborně říká transparentní. Tento druh glazury je lehce průhledný, střep kachle lehce glazurou prosvítá, a tím má každý kachel mírně odlišný odstín, což působí velmi autenticky právě v případě kachlového sporáku. Stavbu kamen realizoval Roman Hanuš, kamnář z Českých Budějovic, který je pro svůj vytříbený vkus a poctivý přístup k řemeslu mistrem svého oboru. Kování je od české firmy Řehulka v provedení Modéna. Pečicí trouba je lehce vyjmutelná, a to kvůli čištění kachlové kobky.
Kachlová kamna se svou příjemně zelenkavou barvou přinášejí do kuchyně úctu k tradici a poctivé řemeslné práci. Vnášejí do prostoru vřelý dotek starých časů, a přesto slibují nebývalý komfort i v těch moderních.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz