Špagety alla Carbonara
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/138/_138_844.jpgSe smetanou nebo bez ní? To je otázka, nad kterou se dokážou pohádat milovníci italské kuchyně ve všech koutech světa. Kolébkou této delikatesy je údajně Řím a právě tady je najdete výhradně bez smetany. Co tedy do pravých italských špaget skutečně patří?
Ingredience:
150 g guanciale (jestli nemáte tak nahraďte pancettou nebo slaninou), nakrájíme na malé kostičky nebo kusy
500g špaget
3 žloutky + 1 celé vejce
100 g sýru pecorino, jemně nastrouhaného
čerstvě mletý černý pepř
trocha olivového oleje
Postup:
Rozpalte pánev na vysokou teplotu. Vložte na ni guanciale, nebo jinou uzeninu, kterou máte k dispozici, nakrájenou na kostičky. Není nutné dávat na pánev olej, protože uzenina pustí tuk. Smažte do zhnědnutí. Pak odstraňte z plotýnky a dejte stranou. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Přilijte trochu olivového oleje. Solit vodu není potřeba, protože ostatní ingredience jsou dostatečně slané. Uvařte špagety podle návodu. Mezitím rozšlehejte ve velké skleněné míse vajíčka. Přidejte pecorino a pepř a znovu důkladně šlehejte. Pak přidejte guanciale, dokud se vše nespojí opět míchejte. Zceďte špagety, ale nechte si trochu vody z těstovin stranou- stačí šálek. Těstoviny ihned vmíchejte k připravené vaječné směsi. V případě potřeby můžete vmíchat trochu vody z těstovin. Podávejte sypané strouhaným pecorinem.
TIP:
Jestliže nemáte k dispozici pecorino, můžete ho nahradit tvrdými sýry Parmigiano-Reggiano nebo Parmigiano.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz