Parní trouba – proč je tak skvělá?
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/624/martin-straka_parni-trouba-proc-je-tak-skvela_7024.jpgPřekvapivě mnoho lidí se na parní troubu stále dívá s notnou dávkou nedůvěry. Ta se však zakládá spíše na mýtech a mylných představách než na objektivních faktech. Pravdou je, že parní trouba nejen, že hravě zvládne vše, co trouba standardní, umí totiž přidat i něco navíc. Pokud do své kuchyně hledáte opravdovou kvalitu a záleží vám na tom, aby byly vámi připravované pokrmy skutečně zdravé a chutné, zvažte při výběru nové trouby i tu parní.
Jídla jako z dobré restaurace
Principy fungování multifunkční trouby s funkcí přípravy jídel v páře jsou prakticky totožné s těmi, které používají špičkové restaurace v podobě konvektomatů. Ze zásobníku vody je generována pára, která je posléze vháněna do trouby. O kvalitu pokrmů rozhodně nemusíte mít strach, ba právě naopak, můžete se těšit na výjimečné kulinářské zážitky. Parní trouby využívají beztlakou páru o teplotě cca 40 – 100°C, což znamená, že na rozdíl od „tvrdších“ podmínek v tlakových hrncích nedochází k narušování buněčné struktury potravin. Při vaření v parní troubě tak není třeba používat nezdravé tuky ani jídla dramaticky dochucovat. Pára jídlu ponechává vzhled, chuť a obsah všech důležitých látek. Pro méně zdatné kuchaře má navíc parní trouba nezanedbatelnou výhodu v tom, že v ní nelze jídlo připálit.
Jak již bylo naznačeno výše, trouby jsou prodávány jako multifunkční, lze v nich různě kombinovat vaření v páře a pečení, tj. klasicky pomocí horkého vzduchu. Díky této kombinaci lze i jídla jako např. zapečené těstoviny připravit kompletně v troubě.
Pohodlné použití, skvělý výsledek
Kromě toho, že vaření v páře je často označováno za nejšetrnější a nejzdravější způsob přípravy pokrmů, je používání parní trouby velmi pohodlné. Při přípravě jídla jej totiž není třeba neustále kontrolovat, podlévat apod., příprava většiny jídel je navíc rychlejší než v troubě klasické. Velkou výhodou je i fakt, že díky vaření v páře nedochází k přenosu chutí a vůní, takže lze najednou připravovat i více různých jídel. V neposlední řadě je potom parní trouba dokonalým nástrojem na ohřívání, navíc ohřívaná jídla chutnají jako čerstvě připravená. Bez tuků prskajících na stěny trouby je navíc velmi snadná i její údržba a čištění.
Kdo jednou zkusí, nechce jinak
Odborníci se shodli na tom, že za výjimečný chuťový zážitek může právě souhra páry a horkého vzduchu. Využít většinou můžete přednastavené kombinované programy s různou intenzitou páry a horkého vzduchu. Pára totiž zvýrazní chuť i barvu pokrmů a to bez přidaných tuků a zbytečných ingrediencí, jídlo připravené v parní troubě je geniálně lahodné a nemá žádnou konkurenci.
- Pára zachová vitamíny, stopové prvky i citlivé živiny
- Vynikne přirozená chuť a barva potravin
- Vaření v parní troubě je zdravé, snadné, pohodlné, bezpečné a moderní
- Nabízí nejšetrnější tepelnou úpravu potravin
- Jídlo připravené v páře není třeba solit, kořenit či mastit
- Pára zkracuje dobu přípravy až o 20 %
Multifunkční parní trouby dnes nabízí většina výrobců domácích spotřebičů, nejčastěji ve formě spotřebičů vestavěných, pořídit lze však i ty samostatně stojící. Parní trouby si rozhodně zaslouží naši pozornost.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz