Gelattes - slané palačinky z Bretaně
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/133/renata-frycova_133_793.jpgSlané pohankové palačinky pocházejí z Francie a jsou typické pro oblast Bretaň. Dříve to bylo jídlo pro chudé, dnes je to delikatesa, která se rozšířila do celého světa. Pečou se slané i sladké. Typické Gelattes se plní plátkem šunky, vejcem a nastrouhaným tvrdým sýrem. Můžete však použít jakékoli ingredience podle vaší chuti.
Ingredience:
250 g pohankové mouky
500 ml vody
1 lžíce mořské soly
2 lžíce rozpuštěného sádla
sádlo na smažení
Náplň:
šunka
usmažené vejce - "volské voko"
tvrdý nastrouhaný sýr
Postup:
Pohankovou mouku přesejeme do mísy, přidáme vejce a za stálého míchání přidáme vodu a sůl. Necháme odležet do druhého dne. Těsto znovu zamícháme a přidáme rozpuštěné sádlo. Na pánvi si rozpustíme sádlo a na celé dno nalijeme těsto. Opečeme z obou stran. Poklademe plátkem šunky, osmaženým vejcem a zasypeme tvrdým nastrouhaným sýrem. Pak přehneme všechny strany, aby nám vznikla zavřená gelettka s otvorem uprostřed, kde je vidět vejce se sýrem.
Tip:
Gelattes si můžete udělat i na sladko, třeba s jablky. Místo soli přidáte do těsta moučkový cukr a naplníte plátky jablka, obalenými ve skořici. Pečete v předehřáté troubě na 180 stupňů.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz