Zelený, či černý čaj?
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/1448/_1448_19819.jpgČaj je milovaný lidmi po celém světě. Zelený i černý čaj jsou vyráběny z listů rostliny Camellia sinensis. Hlavní rozdíl mezi nimi je, že černý čaj je při výrobě oxidovaný a zelený nikoliv. Při výrobě černého čaje jsou listy nejprve vystaveny působení vzduchu, aby začal proces oxidace. Tato reakce způsobí změnu barvy na tmavě hnědou a umožní zintenzivnit aroma. Zelený čaj je při výrobě naopak chráněn před oxidací, a proto má světlejší barvu.
Společné benefity obou čajů
Přesto, že jsou tyto dva čaje rozdílné, mají i spoustu společných efektů na lidské tělo. Dokáží chránit vaše srdce, černý i zelený čaj obsahují ochranné antioxidanty zvané polyfenoly. Konkrétně flavonoidy, což je jedna z podskupin polyfenolů. Avšak obsah flavonoidů se mezi čaji liší. Například zelený čaj obsahuje větší množství epigalokatechin galátu (EGCG), zatímco černý je lepším zdrojem theaflavinů.
U flavonoidů v zeleném i černém čaji se předpokládá, že dokáží působit preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním. Jedna studie provedená na zvířatech ukázala, že zelený i černý čaj byly stejně efektivní při ochraně zdraví cév. Studie také ukázala, že oba typy čajů napomáhají snižování LDL cholesterolu a triglyceridů. A dalších 10 studií ukazuje, že oba typy čajů pomáhají při snižování krevního tlaku.
Zlepšení mentálního výkonu
Zelený i černý čaj obsahují kofein, velmi známý stimulant. Zelený čaj ovšem obsahuje kofeinu méně. Kofein stimuluje váš nervový systém blokací neurotransmiteru adenosinu, čímž oddaluje nástup únavy. Dále také napomáhá zvyšování hladin serotoninu a dopaminu, díky čemuž se vám zlepší nálada.
Oba čaje také obsahují na rozdíl od kávy aminokyselinu L-theanin, která navozuje zvýšený stav relaxace, při zachování zvýšeného soustředění. Studie ukazují, že kombinace kofeinu s L-theaninem působí synergicky, tedy lépe, než kdyby člověk užil jen jednu z látek. L-theaninu je naopak oproti kofeinu více obsažen v zeleném čaji.
Zelený čaj je bohatším zdrojem EGCG
Zelený čaj je výborným zdrojem účinného antioxidantu epigalokatechin galátu. Ačkoli zelený čaj obsahuje také další polyfenoly, EGCG se jeví jako nejsilnější z nich a je zodpovědný za mnoho zdravotních benefitů pití zeleného čaje.
Pozitivní účinky EGCG:
- dokáže bojovat proti rakovině
- působí preventivně proti Alzheimerově chorobě
- oddaluje únavu
- chrání játra
- působí antimikrobiálně
- má zklidňující účinek
Černý čaj a theaflaviny
Theaflaviny jsou skupinou polyfenolů, jež jsou příznačné právě pro černý čaj. Vznikají při oxidaci a tvoří asi 3-6 % polyfenolů v černém čaji. Jejich pozitivní účinky jsou spojeny především s jejich antioxidační schopností.
Theflaviny napomáhají:
- boji proti volným radikálům
- ochraně kardiovaskulárního systému
- snižování zánětu
- snížení hladin cholesterolu a krevního cukru
- spalování tuku
Který čaj byste tedy měli pít?
Zelený i černý čaj vykazují podobné benefity na lidské zdraví. Liší se zejména v obsahu polyfenolů. Oba obsahují kofein, nicméně zelený čaj méně, proto je vhodnější pro jedince s malou tolerancí na stimulanty, navíc obsahuje více L-theaninu, jež vyvažuje efekt kofeinu. Naopak pokud hledáte větší nabuzení, je černý čaj lepší volbou.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz