Jak skladovat víno
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/1159/nikola-zatloukalova_jak-skladovat-vino_15363.jpgKaždý milovník vína by měl mít alespoň pár jeho lahví doma do zásoby. Víte ale o tom, že i archivní vína je třeba skladovat za jistých podmínek, které zabrání jeho znehodnocení? Víte, proč musí lahve ležet vodorovně? A proč je třeba udržovat teplotu, která nekolísá?
Stálá teplota a vlhkost je nutností
Téměř každý vinař své víno skladuje ve vlastním vinném sklípku. A není divu. Takový vinný sklep poskytuje ideální podmínky pro uchovávání vína. Tma, vlhko a chlad – přesně tyto podmínky je třeba zajistit. Co se týče teplot, v nichž je třeba vína uchovávat, se to má následovně: bílé a růžové víno potřebuje teplotu mezi 9-11 °C. Pokud budete víno skladovat v lednici, mělo by to být v takové, kde můžete nastavit neměnnou optimální teplotu. Ta se může měnit pouze v rozmezí teplot, v němž se víno doporučuje skladovat.
Kolísání teploty (například ve spíži) by mohlo kvalitu vína značně znehodnotit. Vinný kámen by se vysrážel, navíc by se ve víně mohly začít tvořit nežádoucí mikroorganismy. Vlhkost v okolí vína by se měla pohybovat v rozmezí 65-80 %. Při vyšší vlhkosti bude hrozit vznik plísní, při nižší se bude víno odpařovat. Tak jako teplota, i vlhkost by měla být stálá.
Pozor na vzduch
Vzduch je velkým nepřítelem každého vína. Víno je na vzduchu nuceno neustále pracovat, čímž dochází k jeho předčasnému stárnutí. Pokud máte tedy doma otevřenou lahev vína a nechcete ji vypít najednou, je ideální, pokud zbylé víno přelijete do lahve ideální velikosti tak, aby v ní po přelití nebylo místo pro přebytečný vzduch. Při nákupu nových lahví pozorně sledujte, zda je korek v lahvi správně zasazen. Každé víno má jiné vlastnosti. Zatímco jedno můžeme skladovat velmi dlouho, jsou i kousky, které je třeba vypít co nejdříve. Víno nikdy nevystavujte vzduchu, ale ani teplotám nad patnáct stupňů.
Lahve musíme skladovat vodorovně
Říkali jste si někdy, proč vinaři skladují lahve s vínem ve vodorovné pozici, nikoliv „nastojato“? Má to svůj podstatný důvod. Vino, které je postaveno normálně, může mít klidně i nepoškozený korek, ale tím, jak bude vysychat, se skrze něj může do vína dostat vzduch, jenž víno znehodnotí. Tím, že je víno uloženo vodorovně, korek nevysychá – je v neustálém kontaktu s vínem. A vzduch se tedy do lahve nemá jak dostat. Korek od vína by měl být neustále vlhký.
Víno nasaje pachy z okolí
Při skladování místa myslete na to, s čím lahev vína skladujete. Korek má tendenci nasávat okolní pachy, ty se pak skrze něj dostanou i do vína. Proto se při jeho skladování vyhýbejte místům, kde máte chemikálie, čisticí prostředky apod. Naopak je skladujte u potravin, které žádné silné aroma nemají. Bílé víno můžete dát i do blízkosti ovoce.
Snažte se s lahvemi nehýbat
Při častých otřesech vína v lahvi dochází ke ztrátě charakteristického buketu, kterým jsou vína charakteristická. Proto se snažte s lahvemi vína manipulovat co nejméně. Při skladování se vyhýbejte místům, kde může docházet k otřesům – například z elektrických spotřebičů aj.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz