Jak si vybrat kuchyňský dřez?
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/559/martin-straka_jak-si-vybrat-kuchynsky-drez_6083.jpgKuchyňský dřez je přirozeným středem kuchyňského prostoru, a jehož vzhled významně ovlivní celkový dojem z kuchyně. Navíc jej používáme denně a při jeho výběru je proto potřeba skloubit designovou stránku se stránkou funkční. Na jaké otázky je třeba se při jeho výběru ptát? A jaké typy dřezů vlastně existují?
Materiál dřezu
Zásadním parametrem, který nejvíce ovlivní vlastnosti dřezu, je materiál, ze kterého je vyroben. Na výběr mají zákazníci tři základní varianty: klasický nerez, moderní granit nebo exkluzivní keramiku. Všechny tři materiálu mohou vypadat i plnit svoji funkci dobře a nelze říci, že by některý z nich byl jakýmsi řešením z nouze. Záleží pouze na konkrétních požadavcích a samozřejmě také vkusu zákazníka.
Dřez z nerezu je nestárnoucí klasikou, která má však i dnes co říct. Splňuje vše, co se od dřezu očekává: je odolný, hygienický, snadno se udržuje a pokud je zasazen do vhodné linky, může i velmi dobře vypadat. Jediným zádrhelem může být fakt, že kapky vytváří na povrchu mapy, které se špatně odstraňují a mohou mu ubrat z lesku. Pokud se proto rozhodnete pro nerezový dřez, zvažte možnost pořízení některého modelu se speciálně upraveným povrchem, který tento problém eliminuje.
I granitové dřezy vyhovují všem hygienickým standardům, jsou odolné, lze je navíc dobře tvarovat a také barvit, což umožní jejich dokonalé sladění se zbytkem kuchyňské linky. Jedná se o moderní, elegantní řešení. Pozor však na kvalitu materiálu, výběr použitého pojiva a poměr s množstvím křemenných písků jsou v tomto případě hodně důležité.
Jako materiál pro dřez se dobře osvědčila i keramika, i ona vydrží mnohé a jako součást linky může vypadat velmi dobře. Keramický dřez si většina z nás spojuje spíše s nestandardními prostorami, hodit se ale může do kterékoliv kuchyně.
Rozměry dřezu a doplňkové funkce
To, jaké rozměry jsou ty nejlepší právě pro váš dřez, rozhodují pouze vaše požadavky na vlastní dřez, odkapávač i celková velikost kuchyňské linky. Zvláštní význam pak hraje jeho hloubka. Nepodceňujte při jeho výběru tento parametr, i když totiž svěřujete své nádobí myčce, čas od času se mytí nádobí ve dřezu nevyhnete a po hříchu se většinou jedná o ty největší a na mytí nejnáročnější kusy. Hlubší dřez je pro takové případy rozhodně vhodnější.
Rozhodnout je třeba i otázku, zda pořídit dřez jednoduchý, tzv. jednodřez, či dvoudřez nebo třeba dřez v rohovém provedení. Roli by měly hrát i doplňky jako je odkapávač, vanička, posuvné prkénko či další užitečné funkce. Pravolevá orientace dřezu závisí pouze na preferencích zákazníka.
Způsob montáže dřezu
Již při vybírání dřezu je nutné si ujasnit jakým způsobem bude do pracovní desky vsazen a ujistit se, že pro danou montáž je připravený jak dřez, tak deska. Nejběžnějším způsobem montáže je tzv. montáž vrchní, kdy je spára utěsněna silikonem. Velmi dobře může vypadat tzv. spodní montáž, její výhodou je snadnější úklid desky. Podobně lze dřez zasadit i do roviny desky. Zajímavým způsobem je potom nahrazení části pracovní desky dřezem v celé její šířce.
Jak je z předchozího textu patrné, ani výběr kuchyňského dřezu není zcela banální volbou a může ovlivnit nejen design, ale i to, jak příjemně se bude v kuchyni pracovat. Věnujte mu proto patřičnou pozornost.
Třešničkou na dortu je baterie
Nezapomínejte také na výběr vhodné baterie. Právě ta totiž dotváří celkový dojem ze dřezu a měla by s ním proto jak stylově tak barevně ladit. Ke keramickým dřezům se proto hodí nenápadná bílá nebo mosazná baterie, k nerezovým či přírodním pak baterie chromovaná.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz