Jak naplánovat správně kuchyň, aby sloužila na 100 %
https://www.bydlo.cz/files/image/articles/168/_168_1178.jpgZařizování nové kuchyně přináší spoustu otázek, na které si musíte odpovědět. Na valnou většinu z nich ale existují osvědčené rady. Pokud se jimi budete řídit, stane se z plánování zábava a vy se můžete těšit na skvělý výsledek. Které otázky si musíte položit a jaké ergonomické zásady neopomenout?
Chcete-li, aby se vám v nové kuchyni pracovalo dobře a pohodlně, musíte si detailně rozmyslet jednotlivé pracovní zóny. Začněte s tím, že si místnost dobře proměříte a načrtnete. Změřte výšku od podlahy ke stropu, vzdálenost mezi stěnami a od rohů místnosti ke dveřím. Bude také důležité zaznamenat umístění radiátorů, trubek a dalších výčnělků ve zdi. Změřte také velikost dveří a oken od podlahy, od stropu i od rohů místnosti tak, aby se daly plně otevírat. Plánek kuchyně by měl zahrnovat i umístění elektrických zásuvek, vypínačů a přípojek na vodu a plyn. Je možné, že bude rozvody, osvětlení či větrání upravit. Pak můžete přistoupit k dalšímu kroku. Promyslete si, komu bude budoucí kuchyň sloužit a zodpovězte si tyto otázky:
Bude sloužit jen na vaření, nebo také jako jídelna, obývací nebo hrací prostor?
Kolik času budete v kuchyni trávit?
Bude používat kuchyň pouze jeden člověk, nebo víc lidí najednou?
Máte malé děti? Potřebujete kuchyň bezpečnou a je nutná dětská židlička?
Jaké spotřebiče potřebujete do prostoru vměstnat?
Jaké je nutné pro daný prostor osvětlení?
Chcete mít výhled z okna, když připravujete jídlo nebo když stojíte u dřezu?
Jaký si představujete dřez a místo pro odkládání nádobí?
Kolik úložného prostoru potřebujete?
Jsou zásuvky vhodně rozmístěné?
Chodí k vám často návštěvy?
Základ tvoří tři pracovní zóny
Když už znáte odpovědi na všechny tyto otázky, můžete pokročit dál a to už je konkrétní představa o rozmístění jednotlivých kuchyňských částí. Základem je držet se dvou pravidel. Prvním je „pracovní trojúhelník“ který je vyjádřením nutnosti snadného, ničím nerušeného průchodu mezi třemi hlavními místy: dřezem, sporákem a ledničkou. Tento trojúhelník by neměl přesáhnout velikost 4m, protože pak byste se v kuchyni strašně naběhali. Druhé pravidlo je vyjádřeno jasnými hesly „ukládání, příprava, vaření, mytí, podávání, odpad“. Jedná se o následnost prací při přípravě a podávání jídla. Měli byste proto naplánovat prostory, pracovní plochu a spotřebiče právě v tomto pořadí.
Kam ukládat předměty
Toto je už individuální záležitost. V oblasti ukládání záleží především na tom, co všechno plánujete v kuchyni dělat a minimalizovat tak různé ohýbání a natahování. Je tedy nutné, abyste věci denní potřeby měli po ruce. Proto je uložte do rychle dostupných výsuvných modulů pod pracovní deskou, nebo do první úrovně v oblasti horních skříněk. Předměty, které nebudete tak často používat pak umístěte pod tuto nebo nad tuto úroveň. Přizpůsobte také výšku skříněk průměrné výšce dospělých členů domácnosti. V moderní kuchyni se osvědčily plnovýsuvné moduly na přehledné ukládání potravin. Minimální vzdálenost mezi pracovní deskou a horními skříňkami je 50 cm. Vzdálenost 120 cm mezi dvěma souběžnými řadami skříněk dovoluje otevírat dvířka skříněk na obou stranách kuchyňské linky zároveň.
Mokrá zóna
Mytí nádobí se v kuchyni nevyhnete ani když máte velikou myčku na nádobí. Stejně budete potřebovat dřez a také odkapávač na nádobí. Do této zóny také patří prostor pro odpadkové koše, stejně jako čistící a mycí prostředky. Je praktické, když myčku nádobí umístíte co nejblíže dřezu. Velmi si tím usnadníte její plnění. Naopak při jejím vyndávání oceníte, když budete mít poblíž úložné prostory na denní nádobí, sklo a příbory. Jestli chcete dřez umístit pod okno, které se otevírá dovnitř, budete potřebovat sklopnou nebo zásuvnou baterii. Dříve tak oblíbené umisťování dřezu do rohu je velice nepraktické a sebere vám potřebnou pracovní plochu. Ačkoli se to nezdá, příprava jídla vyžaduje skutečně velké množství prostoru. A právě ideální místo je mezi dřezem a sporákem. Ideální velikost pracovní plochy je mezi 80–140 cm. Řešením jsou také varné ostrůvky, které máte za zády a tak se od pracovní desky jednoduše ke sporáku otočíte.
Bezpečné umístění sporáku
Varná zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač par, hrnce, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení. Také zde budete potřebovat pracovní plochu a to po obou stranách sporáku nebo varné desky v minimální šíři 40 cm. Je to nutné pro odkládání horkých hrnců a pánví. Bez digestoře se neobejdete a její umístění je pro ideální funkčnost ve výšce 65 cm nad varnou deskou, mezi digestoří a elektrickým nebo plynovým sporákem 75 cm. Ukázalo se, že praktické je mít varnou desku oddělenou od trouby. A troubu umístit do výše očí minimálně 90 cm nad podlahu. Je to rozhodně bezpečnější. Kuchyňské náčiní pak uložte poblíž sporáku. Když se budete držet těchto několika osvědčených rad, můžete si být jistí, že kuchyň vám bude dobře sloužit a zbytečně se nenaběháte.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz