Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Sukulenty: Živé dekorace

Sukulenty zalévejte, až když poprosí o vodu svrasklými a svěšenými listy. V létě jen maličko a to vždy večer!
Sukulenty zalévejte, až když poprosí o vodu svrasklými a svěšenými listy. V létě jen maličko a to vždy večer!

Sukulenty - nádherné, nenáročné a téměř nesmrtelné rostlinky. Můžeme si je zasadit na zahrádku, nebo je si je vzít domů jako stylovou dekoraci. Takový doplněk vás jen tak neomrzí!

Každému z nás se někdy stalo, že si koupil nádhernou rostlinu, která krásně osvěžila náš byt nebo dům. Potom jsme ale odjeli na dovolenou a na vytouženou květinu zapomněli. Přijeli jsme domů k prázdnému květináči. Zařekli jsme se, že si žádné rostlinstvo už pořizovat nebudeme. To se vám ale se sukulenty nestane! Jde o krásný, živý, doplněk do domácnosti, který roste víceméně bez naší pomoci a je téměř nesmrtelný.

Sukulenty mají tlusté tvrdé listy pro snadné udržování vody. Jejich listy se liší druh od druhu – některé vypadají, jako kdyby byly povoskované, jiné v sobě mají drobné, vystouplé žilky. Když rostlinu zalijete, listy nabobtnají a sukulent je připraven hospodařit s vodou po několik dní až týdnů. Naopak v období sucha, nebo když je rostlinka bez vody, se listy začnou scvrkávat, seschnout a případně úplně odpadnou.

Mezi nejznámější sukulenty se řadí druhy z rodu Aizoceae, Crassulacea a případně Cactaceae. V přirozeném prostředí se vyskytují hlavně v poušti nebo v horách.

Sukulenty jsou velmi vděčné rostliny, které můžete pěstovat v nejrůznějších dekoračních nádobách
Sukulenty jsou velmi vděčné rostliny, které můžete pěstovat v nejrůznějších dekoračních nádobách

Domácí pěstování

Pokud se rozhodnete, že chcete svůj domov obohatit o nějakou tu rostlinku, tak vám můžu zaručit, že sukulent je pro vás ideální volbou. Jde o velmi trvanlivou květinu, která pro svůj růst nevyžaduje žádné speciální zacházení, nebo prostředí pro život. Sukulenty jsou odolné rostliny, které jsou vhodné i pro laiky, hlavně díky jejich nenáročnosti. Jediné co rostlina vyžaduje je slunné stanoviště. Mnohé druhy kaktusů a sukulentů se ale otevírá v létě při západu slunce a na svítání se zavírají, tedy kvetou v noci.

Jak už jsem zmínila, tak sukulenty dávají přednost jasnému slunečnímu světlu před stínem, takže je dobré je zasadit do jižní části zahrady. Nemusíte se bát, že by jim slunce uškodilo – některé druhy vydrží teploty až do šedesáti stupňů Celsia. Nutné je ale květinu hojně zalévat, a to i v zimě! Voda se jim ale dává jen jednou za dva měsíce. Přiměřené hnojení pomáhá sukulentů růst a dává jim potřebnou energii. Hnojit lze v létě i v zimě.

Živý obraz ze sukulentů, dekorace pro nadšené zahradníky a pěstitele
Živý obraz ze sukulentů, dekorace pro nadšené zahradníky a pěstitele

Sukulent jako dekorace: v poslední době je velice moderní vzít sukulenty na vyšší level a udělat z obyčejné rostliny stylovou, moderní dekoraci. V zahradnictvích máme k dispozici tolik možných tvarů a barev! Zkrátka a dobře si vybere každý. Další výhodou je, že se sukulenty navzájem velmi dobře snáší, proto je možné dát několik druhů do stejného květináče a vytvořit si malinkatou zahrádku. Máte staré hrnečky, ze kterých už nepijete, ale je vám líto je vyhodit? Zasaďte do nich květinku! Jde o velmi jednoduchý, ale nápaditý, způsob, jak si oživit domov. Pro někoho, kdo chce svojí rostlinno-dekorační ideu vzít ještě víc, mnoho obchodů nabízí různé designové květináče. Některé se dají přivrtat na stěnu, nebo třeba pověsit ze stropu. Fantazii se meze nekladou!

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock