Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Schody uprostřed obývacího pokoje

Schodiště v interiéru může být zajímavý dekoračním prvkem
Schodiště v interiéru může být zajímavý dekoračním prvkem

Kompletní rekonstrukce rodinného domu v Podutiku přeměnila starý a zašlý interiér na atraktivní moderní dům. Otevřeným a vzdušným prostorům dominuje estetika a nadčasovost s neutrálními barvami a teplem dřeva. Zchátralý dům měl špatný půdorys, který vůbec nedopovídal životu čtyřčlenné rodiny. Právě kompletní změna půdorysu je skvělým výchozím bodem pro pohodlný život rodiny s dětmi.

Dům, který má rozlohu 240 metrů čtverečních prošel důkladnou rekonstrukcí a změnou půdorysu, který mimo jiné zahrnoval odstranění schodů a sloupů v kuchyni, obkladů a podlahových krytin. Schodiště, které bylo dříve vedle zdi, bylo umístěno doprostřed obytného prostoru. Ten se nyní rozšiřuje do horního patra, kde byla vytvořena galerie s pracovním stolem a výhledem na obytný prostor. Byl to pilíř, který bránil normální organizaci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, což vyžadovalo značnou pozornost a úsilí designérů.

Konec tmavému podkroví

Rovněž se změnil půdorys horní části domu: v dříve temném a chladném podkroví, kde byla vedle dvou místností koupelna a nevyužitá galerie, byly uspořádány dva dětské pokoje s předsíní, hernou, kterou lze přeměnit na další místnost, a dětskou koupelnu. Na místě nepoužívané galerie navrhli architekti ložnici s šatnou a koupelnu. Také přidali světlíky a dva nové okenní otvory na boční fasádě dětských pokojů, čímž zajistili, že pokoje jsou světlé, otevřené, vzdušné a příjemné k životu. Jedním z nejdůležitějších přání majitelů domu byl dostatek úložného prostoru, takže využili každý vhodný roh v domě, který nemá suterén, k instalaci skříní, ale za předpokladu, že pokoje zůstanou vzdušné a ne přeplněné.

Pokud máte chuť a prostor, mohou se schody stát doslova ozdobou interiéru
Pokud máte chuť a prostor, mohou se schody stát doslova ozdobou interiéru
Foto: Klemen Brumec

Hra světel

S materiály a barvami chtěli designéři dosáhnout nadčasovosti, takže si nevybrali v současné době moderní barvy, ale zůstali v neutrálních a přírodních odstínech v kombinaci se dřevem a kovem. V místnosti s krbem, který je z obou stran průchozí a spojuje obývací pokoj s chodbou, je dlouhá vestavěná skříň se zrcadlovým efektem, což vytváří zvláštní dojem a vizuálně rozšiřuje prostor díky odrazu. Odráží také oheň z krbu a vytváří zajímavou hru se světlem. Výraznější barvy byly použity pouze v části pro děti v jemně fialové a neutrálních barvách s hravějším reliéfním vzorem. Hravost fialové pokračuje i čalouněným výklenkem ve skříni, který kopíruje tvar domu. Neutrální odstíny šedé byly kombinovány s rustikálním a kartáčovaným dubovým nábytkem a kovovým příslušenstvím.

Schody hrají hlavní roli v obývací části domu. Před rekonstrukcí se opíraly o jedinou zeď, vedle níž bylo možné umístit televizní skříň. Rozhodli se tedy odstranit stávající a postavit nové, které jsou navrženy a konstruovány tak, že jsou jako průsvitný závoj mezi kuchyní s jídelnou a obývacím pokojem. Prvek, který současně spojuje a odděluje životní prostor. Velká knihovna, zajímavé detaily keramických obkladů a teplo dřeva jsou doplněny funkčně přepracovaným půdorysem, který mladé rodině poskytne příjemný a pohodlný život, i když se jeho charakter bude opět postupně měnit a s nimi i jejich dům.  

Foto: Klemen Brumec
Zdroj: www.studioav.si

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock