Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Malý byt ve skandinávském stylu

U malých bytů je důležité, aby byt působil vzdušně a nevyvolával v nás pocit stísněnosti
U malých bytů je důležité, aby byt působil vzdušně a nevyvolával v nás pocit stísněnosti

Každý domov jednoho dne čeká rekonstrukce. Majitelé tohoto 45 metrového bytu měli jasně definovaná očekávání. Chtěli světlý prostor ve skandinávském stylu. Podařilo se designerům splnit jejich očekávání? A co víc by jim mohli nabídnout? Hotová rekonstrukce vás překvapí. Nyní je byt plný chytrých řešení, která maximalizují využití malého prostoru.

Návrháři Raca Architekci se chopili rekonstrukce malého bytu. Stáli před úkolem uspořádat 45 metrů velký byt pro mladý pár a jejich dvě kočky. Přítomnost zvířat měla velký vliv na design - určovala výběr podlahy a omezení množství použitých textilií a koberců. Architektonické studio v Gdaňsku mělo poté hodně svobody. Klíčem k úspěchu se ukázala být důslednost při výběru kvalitních prvků zařízení, důmyslná řešení a jemné barvy v šalvějové v hlavní roli.

Byt pro život mladého páru

Majitelé na začátku rekonstrukce zdůraznili, že byt nemusí být dokonalý, protože skuteční lidé v něm budou doopravdy žít. Rozložení pokojů a způsob jejich fungování se nezměnily, protože tak to vyžadoval jejich životní styl a zvyky. Proto se Raca Architekci rozhodla otevřít stávající prostor na maximum a navrhnout nová, funkčnější a estetičtější řešení. Futra dveří byla rozšířena do celé výšky místnosti a všude byly použity posuvné dveře. Obývací pokoj je jasně rozdělen na dvě části - obývací pokoj a jídelnu. Oběma dominuje bílá a spousta světla.

Obytný prostor malého bytu by měl být také co nejpraktičtější a nábytek jen ten nejnutnější
Obytný prostor malého bytu by měl být také co nejpraktičtější a nábytek jen ten nejnutnější
Foto: Fotomohito

To je něco, co se pro malé byty velmi hodí, protože je to opticky rozšíří. Pohovka je do L, aby krásně pasovala do rohu obýváku, který má atypický půdorys. Nábytek na míru je použit i v jiných místnostech, právě toto uspořádání udržuje soudržnost a harmonii, jemné a světlé barvy zase přinášejí do interiéru lehkost. Jídelně dominuje skříňka od truhláře. Má nejen otevřené police, ale také uzamykatelné skříňky, díky kterým mají majitelé dostatečný prostor pro skladování věcí. Kromě toho v této části místnosti hraje důležitou roli stůl se židlemi a závěsná lampa. Příslušenství a nábytek pocházejí od osvědčených skandinávských značek: Muuto, Hay a Normann Copenhagen.

Přečtěte si také

Malý byt s velmi omezeným rozpočtem

Co je malé, to je milé. Dál to znáte. Jak jinak bychom mohli popsat tento krásný a vkusně zařízený byt, který se nachází na pouhých 41 metrech čtverečních? Architekti si pohráli nejen s omezeným…

Ladí celý interiér

Obývací pokoj sousedí s kuchyní ve které je světle šedá linka do L, stejně jako sedačka. Chytrým řešením je sklápěcí stolek, ideální na snídaně přímo v kuchyni, ale bez zbytečného zabrání místa. Nad stolkem je, stejně jako v jídelně, policový regál až ke stropu. Ložnice je malá místnost, ve které najdeme stejné materiály a barvy jako v ostatních místnostech. Skříň s postelí je zajímavě řešená a šetří každý centimetr. V ložnici dominuje bílá barva, která působí dojmem svěžesti a prostornosti. V předsíni byla jedna ze stěn pokryta překližkou, která se objevuje i v jiných místnostech. V případě předsíně chrání zeď před nečistotami. Bylo také přidáno zrcadlo pro optické zvětšení prostoru.

Poslední z pokojů je koupelna. Harmonie je zde podporována omezeným počtem věcí a jemnými barvami. I tak si koupelna zachovala styl celého bytu. Neutrální barvy a čelo skřínky, které najdeme v předsíni i ložnici. Osvědčená koupelnová řešení doplňují bílé a šedé dlaždice, překližka a zelené prvky. Na malém prostoru se počítá především ergonomie a nenucená skandinávská elegance, která je nenáročná, uspořádaná, klidná a neutrální. Zkrátka ideální do malého bytu.

Foto: Fotomohito
Zdroj: www.raca-architekci.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock